pamarańczowa skórka do ciasta zasypywana cukrem
Przepis na pomarańczową skórkę do ciasta zasypywaną cukrem to małe dzieło sztuki. To genialny sposób na wykorzystanie skórek, które zwykle są po prostu wyrzucane. Skórki pomarańczy w cukrze są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów, dodając im unikalnego, pomarańczowego smaku. Są kokietująco słodko-gorzkie, z idealnym balansem smaków. Przygotowanie takich skórek nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy waszych bliskich. Ta starannie przygotowana skórka pomarańczowa w cukrze to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości z nutą cytrusów.
admin
Składniki:
- skórka pomarańczowa
- cukier
Pamarańczowa skórka do ciasta zasypywana cukrem – jak zrobić?
- Skórkę pomarańczową należy dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Odcinamy albedo (białą część) i kroimy w kosteczkę; wielkość wedle uznania.
- Na dno słoiczka wykładamy część skórki, przysypujemy cukrem i ugniatamy. Następnie układamy kolejną warstwę. Na ostatnią warstwę wsypujemy cukru nieco więcej.
- Jeśli mamy cały słoik zapełniony pozostawiamy na blacie w kuchni na 2 dni. Gdy cukier rozpuści się zmiękczy skórkę i tak przygotowaną skórkę wkładamy do lodówki.
pomarańczowa skórka do ciasta zasypywana cukrem – dodatkowe informacje
do słoika można na bieżąco dodawać kolejne warstwy skórki i zasypywać cukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pampuchy na parze
Następny przepis: Pamuła - zupa ze śliwek z ziemniakami i skwarkami