Pałki z kurczaka w kefirze z czosnkiem
Pałki z kurczaka w kefirze z czosnkiem to niebanalne danie, które zaskakuje swoim smakiem. Delikatność kurczaka doskonale harmonizuje z pełnym smaku kefirem i lekko ostrym czosnkiem. Ten przepis powstał z myślą o wszystkich miłośnikach kurczaka, koji szukają nowości i lubią eksperymentować w kuchni. Pałki z kurczaka w kefirze z czosnkiem są nie tylko bardzo smaczne, ale także szybkie i łatwe do przygotowania. Mogą stanowić odrębne danie lub doskonale uzupełnić np. sałatkę. Dzięki zastosowaniu kefiru, mięso staje się miękkie i soczyste, a czosnek dodaje mu niepowtarzalnego charakteru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 10 pałek z kurczaka (około 1,3 kg)
- 300 ml kefiru
- 5-6 ząbków czosnku
- płaska łyżeczka kurkumy i curry
- papryka chili (według uznania)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól (według uznania)
Pałki z kurczaka w kefirze z czosnkiem – jak zrobić?
- Do miski wlać kefir, wycisnąć czosnek, i dodać do niego przyprawy i sok z cytryny według uznania, wszystko dokładnie wymieszać. Pałki włożyć do marynaty i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Następnie do naczynia żaroodpornego włożyć pałki z całą marynatą (do naczynia, w którym była marynata, najlepiej wlać trochę wody, wypłukać dokładnie i zawartość wlać do naczynia żaroodpornego, w którym jest mięso, tylko tak, żeby nie spłukać marynaty powstanie nam wtedy więcej sosu). Naczynie przykryć i piec przez ok. 50-60 min.
- Następnie odsłonić naczynie, powstałym sosem polać pałki (najlepiej kilka razy będą wtedy bardziej chrupiące) i piec już w odkrytym naczyniu około 20-30 min, aż mięso będzie mięciutkie i ładnie będzie odchodzić od kości. Smacznego!
Pałki z kurczaka w kefirze z czosnkiem – dodatkowe informacje
Rada:
Najlepiej zanim ułożymy mięso w naczyniu żaroodpornym włożyć je do rozgrzewającego się piekarnika aby trochę się nagrzało.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pałki kurczaka w płatkach kukurydzianych
Następny przepis: Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej