Pałki kurczaka w płatkach kukurydzianych

Pałki kurczaka w płatkach kukurydzianych

Przepis na pałki z kurczaka w płatkach kukurydzianych to propozycja na aromatyczne, kruche na zewnątrz, a soczyste w środku danie. To połączenie tradycyjnej pieczeni i elementów kuchni amerykańskiej. Wyjątkowy smak i chrupiąca panierka sprawiają, że to potrawa, której nie można odmówić. Kukurydziane płatki dodają do kurczaka unikalnego, lekko słodkiego posmaku. Pałki z kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników mięsnych przysmaków. Przy tej potrawie warto postawić na dobrze dobrane przyprawy.

Składniki:

  • 4-6 pałek z kurczaka
  • mielona słodka papryka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól
  • olej do smażenia

Pałki kurczaka w płatkach kukurydzianych – jak zrobić?

  1. Pałki kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  2. W misce roztrzepać jajko, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli, wymieszać na gładką masę. W osobnym naczyniu rozkruszyć płatki kukurydziane.
  3. Kurczaka obtoczyć najpierw w masie jajeczno-mącznej, a następnie w płatkach. Krótko smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przełożyć do formy żaroodpornej i zapiekać jeszcze ok.30-35 minut w 170 st. Celsjusza do zrumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka).

Smacznego!

Pałki kurczaka w płatkach kukurydzianych – dodatkowe informacje

Pałki w płatkach kukurydzianych to smaczne i chrupiące danie, które można przygotować z udka z kurczaka. Aby nadać mu bardziej pikantnego smaku, można dodać 2 ząbki czosnku i mieloną ostrej paprykę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pałki kurczaka w ketchupie z miodem
Następny przepis: Pałki z kurczaka w kefirze z czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode