Pałki kurczaka w płatkach kukurydzianych
Przepis na pałki z kurczaka w płatkach kukurydzianych to propozycja na aromatyczne, kruche na zewnątrz, a soczyste w środku danie. To połączenie tradycyjnej pieczeni i elementów kuchni amerykańskiej. Wyjątkowy smak i chrupiąca panierka sprawiają, że to potrawa, której nie można odmówić. Kukurydziane płatki dodają do kurczaka unikalnego, lekko słodkiego posmaku. Pałki z kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników mięsnych przysmaków. Przy tej potrawie warto postawić na dobrze dobrane przyprawy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4-6 pałek z kurczaka
- mielona słodka papryka
- pół szklanki mleka
- pół szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- sól
- olej do smażenia
Pałki kurczaka w płatkach kukurydzianych – jak zrobić?
- Pałki kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- W misce roztrzepać jajko, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli, wymieszać na gładką masę. W osobnym naczyniu rozkruszyć płatki kukurydziane.
- Kurczaka obtoczyć najpierw w masie jajeczno-mącznej, a następnie w płatkach. Krótko smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przełożyć do formy żaroodpornej i zapiekać jeszcze ok.30-35 minut w 170 st. Celsjusza do zrumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka).
Smacznego!
Pałki kurczaka w płatkach kukurydzianych – dodatkowe informacje
Pałki w płatkach kukurydzianych to smaczne i chrupiące danie, które można przygotować z udka z kurczaka. Aby nadać mu bardziej pikantnego smaku, można dodać 2 ząbki czosnku i mieloną ostrej paprykę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pałki kurczaka w ketchupie z miodem
Następny przepis: Pałki z kurczaka w kefirze z czosnkiem