Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami

Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami

Jeśli szukasz pomysłu na smaczny, sycący posiłek, który zaskoczy Twoich gości niepowtarzalnym smakiem, ten przepis na pałki kurczaka nadziewane pieczarkami może być idealny. To doskonałe połączenie mięsa drobiowego z aromatycznym nadzieniem z pieczarek sprawi, że zwykły obiad zmieni się w kulinarne święto. Dzisiejszy przepis to nie tylko inspiracja dla amatorów mięsnych przysmaków, ale również propozycja dla tych, którzy pragną wzbogacić swoje menu o coś odmiennego. Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami, czyli harmonia szlachetnego białego mięsa z wyrazistym smakiem grzybów, to kompozycja, która z pewnością zadziwi każde podniebienie.

Składniki:

  • 20 dużych pałek kurczaka
  • 1 kg pieczarek
  • papryka słodka, oregano, majeranek, sól, pieprz

Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Z każdej pałki usuwamy kość za pomocą długiego wąskiego noża przesuwając nim na około kości. Staramy się nie zostawić na kości mięsa.
  2. 2.
    Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy do odparowania wody. Doprawiamy solą, majerankiem i oregano. Tak przygotowanymi pieczarkami nadziewamy pałki. Mięso obtaczamy z papryce słodkiej wymieszanej z solą i pieprzem lub w gotowej przyprawie do kurczaka. Nadziane pałki układamy w prodiżu i pieczemy ok. 1 godziny. Można także ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i piec tyle samo czasu w piekarniku w 180-200 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami – dodatkowe informacje

Na wyciągniętych kościach możemy ugotować rosół.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paglia e fieno - makaron z groszkiem
Następny przepis: Pałki kurczaka w ketchupie z miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode