Paglia e fieno – makaron z groszkiem
Chciałbyś spróbować prawdziwie włoskiego dania? Przedstawiamy paglia e fieno – delikatny, smakowity makaron z zielonym groszkiem, dosłownie tłumaczący się jako 'słoma i siano’. Ta klasyczna propozycja z Toskanii to nic innego jak połączenie dwóch rodzajów makaronu: białego i zielonego, z dodatkiem bogatych w witaminy, zielonych groszków. To doskonała, zdrowa alternatywa dla miłośników makaronów. Paglia e fieno to danie pełne smaku i prostoty wykonania, idealne na rodzinne obiady lub wykwintne kolacje. Zachwyci swoją niesamowitą kolorystyką i unikalnym smakiem, który przeniesie Cię prosto do słonecznej Italii.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 20 dag makaronu spaghetti
- 2 łyżki masła
- 1,5 szkl zielonego groszku
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 40 g świeżo startego parmezanu, dodatkowo kilka płatków do podania
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Paglia e fieno – makaron z groszkiem – jak zrobić?
- Nastawiamy wodę na makaron, solimy i wlewamy łyżkę oliwy. Po zagotowaniu wkładamy makaron i gotujemy al. dente. Następnie odcedzamy.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zielony groszek, podgrzewamy około 3 min. Następnie dolewamy śmietanę, gotujemy około 4 min aby sos lekko zgęstniał.
- Do sosu dodajemy makaron i parmezan. Mieszamy dokładnie a następnie doprawiamy do smaku.
- Wykładamy na talerze, po wierzchu dekorujemy parmezanem oraz listkiem natki pietruszki.
Paglia e fieno – dodatkowe informacje
kształt makaronu nie gra roli
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paella z ryżem i kurczakiem
Następny przepis: Ciasto PALCE LIZAĆ