Paglia e fieno - makaron z groszkiem

Paglia e fieno – makaron z groszkiem

Chciałbyś spróbować prawdziwie włoskiego dania? Przedstawiamy paglia e fieno – delikatny, smakowity makaron z zielonym groszkiem, dosłownie tłumaczący się jako 'słoma i siano’. Ta klasyczna propozycja z Toskanii to nic innego jak połączenie dwóch rodzajów makaronu: białego i zielonego, z dodatkiem bogatych w witaminy, zielonych groszków. To doskonała, zdrowa alternatywa dla miłośników makaronów. Paglia e fieno to danie pełne smaku i prostoty wykonania, idealne na rodzinne obiady lub wykwintne kolacje. Zachwyci swoją niesamowitą kolorystyką i unikalnym smakiem, który przeniesie Cię prosto do słonecznej Italii.

Składniki:

  • 20 dag makaronu spaghetti
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szkl zielonego groszku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 40 g świeżo startego parmezanu, dodatkowo kilka płatków do podania
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Paglia e fieno – makaron z groszkiem – jak zrobić?

  1. Nastawiamy wodę na makaron, solimy i wlewamy łyżkę oliwy. Po zagotowaniu wkładamy makaron i gotujemy al. dente. Następnie odcedzamy.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zielony groszek, podgrzewamy około 3 min. Następnie dolewamy śmietanę, gotujemy około 4 min aby sos lekko zgęstniał.
  3. Do sosu dodajemy makaron i parmezan. Mieszamy dokładnie a następnie doprawiamy do smaku.
  4. Wykładamy na talerze, po wierzchu dekorujemy parmezanem oraz listkiem natki pietruszki.

Paglia e fieno – dodatkowe informacje

kształt makaronu nie gra roli


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paella z ryżem i kurczakiem
Następny przepis: Ciasto PALCE LIZAĆ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode