Paella
Paella to tradycyjna, hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji, która zdobyła międzynarodowe uznanie. Jej różnorodność i kolorowy wygląd sprawiają, że jest nie tylko smaczna, ale również atrakcyjna dla oka. Wspaniała paella składa się z drobiu, owoców morza, szynki, fasoli, warzyw, przypraw i oczywiście ryżu, podawanego w charakterystycznym płaskim naczyniu. To prawdziwy festiwal smaków i świetny sposób na ucztę w gronie rodziny czy przyjaciół. Ta potrawa stała się także symbolem hiszpańskiej kuchni, dzięki swej unikalnej mieszance składników i aromatów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3/4 szklanki mrożonego groszku
- 1 duża cebula
- 150 g chorizo
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka wędzonej papryki w proszku (smoked paprika)
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4-5 pomidorów
- 1 duży ząbek czosnku
- 2-3 udka pieczonego kurczaka
- 150 g ugotowanych krewetek
- 1/2-1 łyżeczka cukru
- pieprz i sól
- natka pietruszki do dekoracji
- 1 łyżka oliwy
Paella – jak zrobić?
- Ryz ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i w ostatnich 4 minutach gotowania dodać groszek. Ugotowany ryz osączyć na sitku.
- Obraną cebulę pokroić w kostkę i poddusić w dużej patelni na oliwie, uważając aby się nie przyrumieniła. Do cebuli dodać obrane z osłonki i pokrojone w półplasterki chorizo oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Całość poddusić aż papryka zmięknie. Następnie dodać wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy oraz około 4 łyżek wody. Wszystko wymieszać i jeszcze chwilę razem poddusić.
- W międzyczasie, obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka z odrobiną wody. Dodać posiekany czosnek, cukier i sól oraz całość poddusić aż pomidory zaczną się rozpadać.
- Przygotowany sos pomidorowy dodać do podduszonych warzyw z chorizo, wymieszać i dodać mięso kurczaka pokrojone na małe kawałki oraz krewetki. Na koniec dodać ugotowany ryz z groszkiem i wszystko dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły. Doprawić do smaku solą, pieprzem ewentualnie cukrem i wędzoną papryką. Jeśli pomidory były dość słodkie, można dodać nieco soku z cytryny, aby smak potrawy był bardziej wyrazisty. Gotową potrawę można posypać posiekaną natką pietruszki.
Paella – dodatkowe informacje
Jesli nie mozecie dostac wedzonej papryki, mozna ja zastapic zwykla papryka w proszku.