PAD THAI Z KURCZAKIEM

PAD THAI Z KURCZAKIEM

Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Jeżeli tak, na pewno pokochasz ten przepis! Pad Thai z kurczakiem pochodzi z Tajlandii i jest to prawdziwy klasyk, który powinien znaleźć się w repertuarze każdego miłośnika smaków z dalekiego wschodu. To danie jest nie tylko pełne smaku, ale również łatwe i szybkie do przyrządzenia. Zawiera intensywne, egzotyczne aromaty, które z pewnością pobudzą twoje kubki smakowe – soczystego kurczaka, słodkie sosy, pikantne przyprawy i świeże warzywa. Łącząc te składniki, Pad Thai z kurczakiem to danie, które jest równie atrakcyjne dla oka, jak i dla podniebienia. Przekonaj się o tym sam!

Składniki:

  • Makaron ryżowy – dla 2 osób
  • Filet z kurczaka – ok. 250 g
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Olej z orzechów ziemnych – 2 łyżki
  • Sos rybny – 2 łyżki
  • Kiełki fasoli mung – 1 garść
  • Pasta tamaryndowa – 2 łyżeczki
  • Brązowy cukier – 2 łyżeczki
  • Jajko – 1 szt
  • Łodygi zielonej cebulki – 2 szt
  • Świeża kolendra
  • Orzeszki ziemne
  • Limonka

Pad thai z kurczakiem – jak zrobić?

  1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym.

    Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut.

    W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

    Do smażących się w woku składników wbijamy jajko, chwilę zostawiamy, by mogło się ściąć, a następnie energicznie mieszamy wszystkie składniki, dorzucając przygotowany makaron.

    Podajemy gorące z posiekaną kolendrą, podprażonymi orzeszkami ziemnymi i ćwiartką limonki.

    Zajadamy!

    Smacznego!

Pad Thai z kurczakiem – dodatkowe informacje

Uwaga! By przygotować prawdziwego, pysznego Pad Thaia absolutnie nie wolno pomijać żadnego z wymienionych składników (pasta z tamaryndowca jest bardzo ważna!).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paczuszki z ciasta francuskiego z sałatką gyros
Następny przepis: Paella

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode