PAD THAI Z KURCZAKIEM
Składniki:
- Makaron ryżowy – dla 2 osób
- Filet z kurczaka – ok. 250 g
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Olej z orzechów ziemnych – 2 łyżki
- Sos rybny – 2 łyżki
- Kiełki fasoli mung – 1 garść
- Pasta tamaryndowa – 2 łyżeczki
- Brązowy cukier – 2 łyżeczki
- Jajko – 1 szt
- Łodygi zielonej cebulki – 2 szt
- Świeża kolendra
- Orzeszki ziemne
- Limonka
Pad thai z kurczakiem – jak zrobić?
- SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym.
Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut.
W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Do smażących się w woku składników wbijamy jajko, chwilę zostawiamy, by mogło się ściąć, a następnie energicznie mieszamy wszystkie składniki, dorzucając przygotowany makaron.
Podajemy gorące z posiekaną kolendrą, podprażonymi orzeszkami ziemnymi i ćwiartką limonki.
Zajadamy!
Smacznego!
Pad Thai z kurczakiem – dodatkowe informacje
Uwaga! By przygotować prawdziwego, pysznego Pad Thaia absolutnie nie wolno pomijać żadnego z wymienionych składników (pasta z tamaryndowca jest bardzo ważna!).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paczuszki z ciasta francuskiego z sałatką gyros
Następny przepis: Paella