Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane

Ewa Wachowicz to jedna z najbardziej popularnych polskich kucharek, autorka wielu wspaniałych przepisów. Dzisiaj skupimy się na jej propozycji na pączki ziemniaczane. To prosty i smaczny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które z pewnością znajdą się w każdej polskiej kuchni. Te pączki są kruchutkie z zewnątrz, a ich wnętrze kryje delikatną, ziemniaczaną konsystencję. Ewa zaproponowała ten przepis jako alternatywę dla tradycyjnych pączków, które zazwyczaj robimy z drożdży. Pączki ziemniaczane to doskonała propozycja na obiad lub podwieczorek, a nawet na imprezę.

Składniki:

  • ziemniaki 0,5 kg
  • drożdże 50 g
  • cukier 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 500 g
  • jajka 3 szt.
  • masło 125 g
  • olej do smażenia

Pączki ziemniaczane – jak zrobić?

  1. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę
  2. Na ziemniaki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, przesianą mąkę i jajka (wszystko w temperaturze pokojowej) i roztopione masło
  3. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia(ciasto powinno podwoić swoją objętość)
  4. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek po kawałku (najlepiej naoliwionymi dłońmi) formujemy pączki
  5. Uformowane pączki pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia
  6. Wyrośnięte pączki smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju
  7. Po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem

Słowa kluczowe: pączki z ziemniaków Ewy Wachowicz, pączki przepis Ewa Wachowicz

xxxx – dodatkowe informacje

Pączki ziemniaczane najlepiej smakują na ciepło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pączki ziemniaczane
Następny przepis: Paczuszki z ciasta francuskiego z sałatką gyros

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode