Pączki ziemniaczane
Ewa Wachowicz to jedna z najbardziej popularnych polskich kucharek, autorka wielu wspaniałych przepisów. Dzisiaj skupimy się na jej propozycji na pączki ziemniaczane. To prosty i smaczny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które z pewnością znajdą się w każdej polskiej kuchni. Te pączki są kruchutkie z zewnątrz, a ich wnętrze kryje delikatną, ziemniaczaną konsystencję. Ewa zaproponowała ten przepis jako alternatywę dla tradycyjnych pączków, które zazwyczaj robimy z drożdży. Pączki ziemniaczane to doskonała propozycja na obiad lub podwieczorek, a nawet na imprezę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ziemniaki 0,5 kg
- drożdże 50 g
- cukier 1/2 szklanki
- mąka pszenna 500 g
- jajka 3 szt.
- masło 125 g
- olej do smażenia
Pączki ziemniaczane – jak zrobić?
- Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę
- Na ziemniaki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, przesianą mąkę i jajka (wszystko w temperaturze pokojowej) i roztopione masło
- Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia(ciasto powinno podwoić swoją objętość)
- Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek po kawałku (najlepiej naoliwionymi dłońmi) formujemy pączki
- Uformowane pączki pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia
- Wyrośnięte pączki smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju
- Po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem
Słowa kluczowe: pączki z ziemniaków Ewy Wachowicz, pączki przepis Ewa Wachowicz
xxxx – dodatkowe informacje
Pączki ziemniaczane najlepiej smakują na ciepło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pączki ziemniaczane
Następny przepis: Paczuszki z ciasta francuskiego z sałatką gyros