Pączki ziemniaczane
Jeśli zastanawiasz się, co zrobić ze zwykłych, skromnych ziemniaków, nasz przepis na pączki ziemniaczane może być strzałem w dziesiątkę i wyjątkowym pomysłem. To pyszne i satysfakcjonujące danie, które może być serwowane jako przekąska albo dodatek do zupy. Pączki ziemniaczane są lekkie, puszyste i przyjemnie złociste na zewnątrz, a miękkie w środku. Są doskonałym dodatkiem do dowolnego posiłku, a składniki są na tyle proste, że z pewnością znajdują się już w twojej kuchni. Najważniejsze w tym przepisie są ziemniaki, które są bazą tych smacznych pączków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kilograma ugotowanych ziemniaków
- 1/2 kilograma mąki
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki margaryny w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka octu
- 5 dekagramów drożdży
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder
Pączki ziemniaczane – jak zrobić?
- Ziemniaki zmielić. Drożdże rozpuścić z częścią cukru i łyżką mleka. Do ziemniaków dodajemy margarynę, drożdże, cukier, jajka, mąkę i ocet. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkujemy na grubość ok 2 cm i literatką wycinamy kółka. Zostawiamy jeszcze na ok 10 min. do wyrośnięcia. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Osaczamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Pączki ziemniaczane – dodatkowe informacje
Pączki ziemniaczane można też wykrawać szklanką, na środek nakładać marmoladę i zlepiać jak tradycyjne paczki.