OZORKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM
Składniki:
- – 50 dekagramów ozorków wieprzowych
- – 3 ziarenka ziela angielskiego
- – 1 cebula
- – kostka rosołowa do żeberek (może być inna)
- – 2 ząbki czosnku
- Sos chrzanowy :
- – 1 łyżka masła
- – 2 łyżki mąki
- – 1,5 szklanki wody
- – 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (lub więcej)
- – 1/2 łyżeczki cukru
- – przyprawa uniwersalna
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym – jak zrobić?
-
1. Ozorki dokładnie wypłukać i wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się z obu stron przy nasadzie. Dać do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować.
Jak będą półmiękkie, dodać ziele angielskie, obraną cebulę w całości, ząbki czosnku i kostkę rosołową.
Gdy ozorki będą miękkie, przełożyć je do zimnej wody, żeby trochę przestygły. Obrać ozorki ze skórki i dać z powrotem do wywaru, w którym się gotowały. Jeszcze chwilę pogotować.
Wyjąć z wywaru i każdy pokroić na dowolne plastry.
Podajemy z ziemniakami z wody i ostrym sosem chrzanowym oraz zasmażanymi buraczkami. -
2. Sos:
Masło stopić, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Mieszając, wlewać wodę, zagotować. Dodać chrzan, cukier, przyprawę uniwersalną i chwilę pogotować, ciągle mieszając.
Gorącym sosem polać ozorki.
OZORKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM – dodatkowe informacje
Dodając chrzan do sosu, należy próbować i dać tyle, ile potrzebujemy do uzyskania oczekiwanej ostrości.