owsianka z żurawiną i bananem

owsianka z żurawiną i bananem

Ciepłe, zdrowe i niesamowicie satysfakcjonujące śniadanie może brzmieć jak wyzwanie, ale z naszym przepisem na owsiankę z żurawiną i bananem, każde poranne posiłek stanie się prawdziwą ucztą. Ten klasyczny przepis opiera się na prostocie jednogarnkowej owsianki gotowanej na wodzie z dodatkiem słodkiego banana, która oferuje obfitość błonnika i naturalnej słodyczy. Kontrastujące, cierpkie żurawiny dodają pysznej głębi smaku, tworząc jednocześnie piękny, kolorowy kontrast. Ten prosty i szybki przepis to idealny sposób na zadbanie o zdrowy start dnia, niezależnie od tego, jak napięty masz poranny harmonogram.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 banan

Owsianka z żurawiną i bananem – jak zrobić?

  1. Płatki wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą, mieszamy i odlewamy wodę. Tak wypłukane płatki zalewamy ponownie wodą, aby przykrywała je o ok. 1/2 cm ponad powierzchnią. Dodajemy sól, cukier i gotujemy do miękkości 5-15 minut* – czas gotowania w dużej mierze uzależniony jest od rodzaju płatków – często mieszając.
  2. Pod koniec gotowania dorzucamy żurawinę i dokładnie mieszamy.
  3. Gotową owsiankę podajemy z bananem.

Pysze śniadanie a dobry początek dnia!

xxxx – dodatkowe informacje

*Płatki owsiane błyskawiczne, górskie czy zwykłe? czym się różnią od siebie? -> SPOSOBEM PRODUKCJI. Płatki owsiane zwykłe, wytwarzane są z całego obłuszczonego ziarna, płatki owsiane górskie z krojonego lub łamanego ziarna, a płatki owsiane błyskawiczne są najcieńsze i najdrobniejsze. Które zatem z tych płatków owsianych są NAJZDROWSZE? -> WSZYSTKIE są tak samo zdrowe. „Płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne muszą przejść taką samą obróbkę, więc ich wartości odżywcze od tego nie zależą”. Różnica polega jedynie w stopniu ich przetworzenia, więc dla każdego rodzaju płatków owsianych mamy inne wartości wartości indeksu glikemicznego, który jest najwyższy w płatkach błyskawicznych. PŁATKI OWSIANE w 100 g dostarczają ok. 377 kcal, 7 g tłuszczu (w tym ok. 1,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych), 63 g węglowodanów, 12 g białka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Owsianka z prażonym jabłkiem
Następny przepis: Ozor wołowy w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode