owsianka z żurawiną i bananem
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- ok. 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
- garść suszonej żurawiny
- 1 banan
Owsianka z żurawiną i bananem – jak zrobić?
- Płatki wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą, mieszamy i odlewamy wodę. Tak wypłukane płatki zalewamy ponownie wodą, aby przykrywała je o ok. 1/2 cm ponad powierzchnią. Dodajemy sól, cukier i gotujemy do miękkości 5-15 minut* – czas gotowania w dużej mierze uzależniony jest od rodzaju płatków – często mieszając.
- Pod koniec gotowania dorzucamy żurawinę i dokładnie mieszamy.
- Gotową owsiankę podajemy z bananem.
Pysze śniadanie a dobry początek dnia!
xxxx – dodatkowe informacje
*Płatki owsiane błyskawiczne, górskie czy zwykłe? czym się różnią od siebie? -> SPOSOBEM PRODUKCJI. Płatki owsiane zwykłe, wytwarzane są z całego obłuszczonego ziarna, płatki owsiane górskie z krojonego lub łamanego ziarna, a płatki owsiane błyskawiczne są najcieńsze i najdrobniejsze. Które zatem z tych płatków owsianych są NAJZDROWSZE? -> WSZYSTKIE są tak samo zdrowe. „Płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne muszą przejść taką samą obróbkę, więc ich wartości odżywcze od tego nie zależą”. Różnica polega jedynie w stopniu ich przetworzenia, więc dla każdego rodzaju płatków owsianych mamy inne wartości wartości indeksu glikemicznego, który jest najwyższy w płatkach błyskawicznych. PŁATKI OWSIANE w 100 g dostarczają ok. 377 kcal, 7 g tłuszczu (w tym ok. 1,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych), 63 g węglowodanów, 12 g białka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Owsianka z prażonym jabłkiem
Następny przepis: Ozor wołowy w galarecie