Owsianka truskawkowa
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszną owsiankę truskawkową. Idealna na zdrowe, energetyczne śniadanie lub lekki deser. Ta pożywna potrawa składa się z łatwo dostępnych składników, które z pewnością znajdują się w każdej kuchni. Słodkość dojrzałych truskawek idealnie komponuje się z delikatną owsianką, tworząc harmonijną całość. Czyż to nie brzmi apetycznie? Owsianka truskawkowa to prawdziwy rarytas, który przypadnie do gustu zarówno miłośnikom zdrowego jedzenia, jak i osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą pełną błonnika i witamin. Jedno jest pewne – po pierwszym spróbowaniu, owsianka truskawkowa stanie się stałym elementem Twojego jadłospisu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 3 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 8-10 truskawek
- ew. 1/2 banana
Owsianka truskawkowa – jak zrobić?
- Mleko wlać do rondelka, wsypać płatki, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać esencję i miód.
- Truskawki i banana pokroić w kostkę, dodać owsiankę, wymieszać.
Sposób przygotowania:
Owsianka truskawkowa – dodatkowe informacje
Dla łasuchów proponuję dodać posiekane 3 kostki gorzkiej czekolady.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Owsianka na mleku z owocami
Następny przepis: Owsianka z malinami