Owsiane gofry

Owsiane gofry

Wypróbuj ten przepis na chrupiące, owsiane gofry, idealne na zdrowe i sycące śniadanie! Wyróżniają się swoim bogatym smakiem, dzięki czemu stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych gofrów. Zdrowe gofry z płatków owsianych dostarczają niewiarygodnej ilości błonnika i są bardzo sycące. Gofry owsiane to też doskonały sposób na alternatywne spożywanie owsa, szczególnie dla tych, którzy szukają różnorodności w swojej diecie. Biorąc pod uwagę ich wartości odżywcze i smak, gofry owsiane są wielofunkcyjnym daniem zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Oliwa do smarowania gofrownicy
  • DODATKOWO
  • Ulubione owoce
  • Dżem

Owsiane gofry – jak zrobić?

  1. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Jajka z mlekiem roztrzepujemy dodajemy cukier, sól oraz proszek do pieczenia mieszamy następnie dodajemy zmielone płatki i dokładnie miesza na jednolitą masę.
  2. Gofrownice smarujemy nie dużą ilością oleju i wkładamy porcjami przygotowaną masę zapiekamy około 5/6 minut.
  3. Gofry wykładamy na kratkę do ostygnięcia dekorujemy ulubionymi owocami, dżemem wg uznania.
  4. Gotowe, smacznego!

Owsiane gofry – dodatkowe informacje

Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, takim jak owsiane, kokosowe lub migdałowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Owsiane ciasteczka z żurawiną
Następny przepis: Owsianka na mleku z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode