Owsiane gofry
Wypróbuj ten przepis na chrupiące, owsiane gofry, idealne na zdrowe i sycące śniadanie! Wyróżniają się swoim bogatym smakiem, dzięki czemu stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych gofrów. Zdrowe gofry z płatków owsianych dostarczają niewiarygodnej ilości błonnika i są bardzo sycące. Gofry owsiane to też doskonały sposób na alternatywne spożywanie owsa, szczególnie dla tych, którzy szukają różnorodności w swojej diecie. Biorąc pod uwagę ich wartości odżywcze i smak, gofry owsiane są wielofunkcyjnym daniem zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.
admin
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka cukru
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Oliwa do smarowania gofrownicy
- DODATKOWO
- Ulubione owoce
- Dżem
Owsiane gofry – jak zrobić?
- Płatki owsiane mielimy na mąkę. Jajka z mlekiem roztrzepujemy dodajemy cukier, sól oraz proszek do pieczenia mieszamy następnie dodajemy zmielone płatki i dokładnie miesza na jednolitą masę.
- Gofrownice smarujemy nie dużą ilością oleju i wkładamy porcjami przygotowaną masę zapiekamy około 5/6 minut.
- Gofry wykładamy na kratkę do ostygnięcia dekorujemy ulubionymi owocami, dżemem wg uznania.
- Gotowe, smacznego!
Owsiane gofry – dodatkowe informacje
Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, takim jak owsiane, kokosowe lub migdałowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Owsiane ciasteczka z żurawiną
Następny przepis: Owsianka na mleku z owocami