Owoce morza w mleku kokosowym z nutką tajskiej kuchni
Zachwyć swoje kubki smakowe zdecydowanymi smakami Azji, przygotowując nasz przepis na owoce morza po tajsku, duszone w mleku kokosowym. To doskonały sposób na wkroczenie w bogaty, egzotyczny świat tajskiej kuchni. Idealny dla miłośników intensywnych smaków oraz wszystkich, którzy pragną spróbować czegoś nowego. Combos ostrych przypraw i delikatnej słodkości mleka kokosowego zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Bogactwo kulinarnych doświadczeń jest gwarantowane dzięki różnorodności owoców morza, które są podstawą tego przepisu. Każdy kęs stanowi prawdziwe doznania. Gotowanie nigdy nie było tak smaczne i aromatyczne.
admin
Składniki:
- Owoce morza – 400 g (użyłem mrożonej mieszanki)
- Ryż – 300 g
- Szalotka – 2 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Papryczka chilli – 1-2 sztuki (zależy jak bardzo ostre danie lubisz)
- Imbir – 20 g
- Galangal – 5 g (użyłem suszonego, jeżeli nie masz dodaj więcej zwykłego imbiru)
- Trawa cytrynowa – 1 łodyga
- Mleko kokosowe – 300 ml
- Zielona pasta curry – 1 łyżka
- Olej
- Sól do smaku
- Limonka do podania
Owoce morza w mleku kokosowym z nutką tajskiej kuchni – jak zrobić?
- Zaczynamy! Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z świeżym imbirem. Następnie na woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy wszystko około 30 sekund. Po tym czasie dodajemy świeży imbir oraz papryczki chilli. Ponownie podsmażamy wszystko tym razem mieszając przez 1 minutę.
- Następnie dodajemy pastę curry oraz mleczko kokosowe, zmniejszamy ogień i zagotowujemy. W międzyczasie trawę cytrynową miażdżymy nożem (aby oddała nam więcej aromatu), następnie dodajemy ją i galangal do mleka kokosowego. Wszystko gotujemy około 10 minut. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz przepłukujemy wodą nasze owoce morza, aby nam trochę odmarzły.
- Po 10 minutach gotowania wszystkiego na woku, dodajemy owoce morza i gotujemy przez kolejne 5 minut, raz na jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą wedle smaku. Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem i kawałkami limonki. Smacznego!
Owoce morza w mleku kokosowym z nutką tajskiej kuchni – dodatkowe informacje
Link do przepisu: https://milycooking.pl/owoce-morza-w-mleku-kokosowym-z-nutka-tajskiej-kuchni/