oszukane gołąbki meksykańskie
Oszukane gołąbki meksykańskie to niespotykana wersja klasycznej polskiej potrawy, gdzie tradycyjne składniki jak ryż i mięso zostały zastąpione kolorowymi warzywami i intensywnie przyprawionymi fasolą. Przepis gołąbki meksykańskie, to prawdziwa gratka dla miłośników pikantnych smaków. Jest to propozycja nie tylko dla wegetarian, ale także dla osób, które chcą urozmaicić swoje codzienne menu. Te meksykańskie gołąbki to obowiązkowy punkt dla każdego, kto chce wyruszyć na kulinarną podróż do Ameryki Środkowej nie ruszając się z domu. Ta egzotyczna wersja gołąbków z pewnością zaskoczy Twoich gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 woreczki gotowanego ryżu
- 8 łyżek sypkiej kaszy manny
- 3 całe j surowe jajka
- 1 duża cebula
- 1 papryka
- 1 kapusta pekińska sparzona
- 1 łyżka Vegety
- sól, pieprz, czosnek
- bułka tarta, olej
- sos:
- woda przegotowana
- kostka rosołowa
- 1 słoiczek przecieru
- pieprz, sól
Oszukane gołąbki meksykańskie – jak zrobić?
- Łączymy ze sobą składniki na kotlety: mięso mielone, ugotowany ryż, kaszę mannę, cebulę pokrojoną w kostkę, paprykę, jajka, sparzoną kapustę drobno pokrojoną, przyprawy.
- Kolejno formujemy kulki jak na kotlety mielone, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z 2 stron na rozgrzanym oleju.
- Gotowe kotleciki układamy na dnie naczynia żaroodpornego zalewając sosem tak, aby zakryć kotlety (sos to bulion rosołowy z kostki rosołowej, przecieru, pieprzu i soli).
- Gołąbki zalane sosem wkładamy do piekarnika na ok. 1 h.
Słowa kluczowe: golabki meksykanskie-przepis, gołąbki meksykańskie przepis, gołąbki po meksykańsku przepis, gołąbki meksykańskie.
xxxx – dodatkowe informacje
Gołąbki meksykańskie można j wzbogacić o pieczarki drobno pokrojone, pietruszkę i szczypiorek
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno
Następny przepis: Owoce morza w mleku kokosowym z nutką tajskiej kuchni