Orzeźwiająca sałata z kefirem
Orzeźwiająca sałata z kefirem, nazywana również mizerią z kefirem, to smaczny i zdrowy dodatek do wielu posiłków. Ta tradycyjna polska potrawa jest znana ze swojej lekkości i orzeźwiającego smaku, którego tajemnica tkwi w połączeniu jak najświeższych składników i dobrego kefiru. Sałata z kefirem jest niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się jako składowa diety redukcyjnej. Stanowi doskonałe źródło białka, wapnia i probiotyków wpływających pozytywnie na układ pokarmowy. Podawać ją można jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu lub kolacji. To propozycja, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi lekkich i zdrowych sałatek.
admin
Składniki:
- 1 główka sałaty masłowej
- 1 litr kefiru
- sok z połowy cytryny
- spora garść cukru
- sól i biały pieprz do smaku
Orzeźwiająca sałata z kefirem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- 1. Sałatę umyj, osusz i rozdrobnij.
- 2. Do sałaty dodaj sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj, najlepiej ręką, aby sałata puściła sok.
- 3. Dodaj kefir i wymieszaj.
- 4. Podaj sałatę jako dodatek do mięsa lub młodych ziemniaków z koperkiem.
Słowa kluczowe: mizeria z kefirem
Orzeźwiająca sałata z kefirem – dodatkowe informacje
Sałatę masłową można kroić nożem ceramicznym, lub rwać rękami. Krojenie zwykłym nożem spowoduje, że sałata stanie się gorzka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orzeszki ziemne w miodzie z papryką
Następny przepis: Orzeszki z masą kokosową rafaello