Orzeźwiająca sałata z kefirem

Orzeźwiająca sałata z kefirem

Orzeźwiająca sałata z kefirem, nazywana również mizerią z kefirem, to smaczny i zdrowy dodatek do wielu posiłków. Ta tradycyjna polska potrawa jest znana ze swojej lekkości i orzeźwiającego smaku, którego tajemnica tkwi w połączeniu jak najświeższych składników i dobrego kefiru. Sałata z kefirem jest niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się jako składowa diety redukcyjnej. Stanowi doskonałe źródło białka, wapnia i probiotyków wpływających pozytywnie na układ pokarmowy. Podawać ją można jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu lub kolacji. To propozycja, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi lekkich i zdrowych sałatek.

Składniki:

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 1 litr kefiru
  • sok z połowy cytryny
  • spora garść cukru
  • sól i biały pieprz do smaku

Orzeźwiająca sałata z kefirem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1. Sałatę umyj, osusz i rozdrobnij.
  2. 2. Do sałaty dodaj sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj, najlepiej ręką, aby sałata puściła sok.
  3. 3. Dodaj kefir i wymieszaj.
  4. 4. Podaj sałatę jako dodatek do mięsa lub młodych ziemniaków z koperkiem.

Słowa kluczowe: mizeria z kefirem

Orzeźwiająca sałata z kefirem – dodatkowe informacje

Sałatę masłową można kroić nożem ceramicznym, lub rwać rękami. Krojenie zwykłym nożem spowoduje, że sałata stanie się gorzka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzeszki ziemne w miodzie z papryką
Następny przepis: Orzeszki z masą kokosową rafaello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode