Orzechowy kruszaniec bezglutenowy z mąki z ciecierzycy z jabłkami

Orzechowy kruszaniec bezglutenowy z mąki z ciecierzycy z jabłkami

Kruszaniec to ulubione ciasto wielu osób, a jego orzechowa wersja bezglutenowa przygotowana z mąki z ciecierzycy to naprawdę ciekawe urozmaicenie tradycyjnej receptury. Ciecierzyca, która jest podstawą tej wyjątkowej mąki, dodaje ciastu niezwykłego charakteru i łagodnego smaku, a stanowi także doskonałą alternatywę dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu. Orzechowy kruszaniec z dodatkiem pokrojonych jabłek po prostu rozpływa się w ustach i doskonale sprawdzi się jako deser na każdą porę roku. To wytrawne, ale jednocześnie słodkie ciasto, które jest przyjemnie chrupiące od góry, a w środku miękkie i wilgotne.

Składniki:

  • 300g mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 3 kopiate łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • troszke ksylitolu (ilość zależna od Was, ja nie dodawałem prawie w ogóle)
  • Składniki na mase jabłkową:
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżeczki płaskie cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • mniej niż pół łyżeczki kardamonu
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka tapioki (może być bułka tarta)

Orzechowy kruszaniec bezglutenowy z mąki z ciecierzycy z jabłkami – jak zrobić?

  1. Jabłka trzemy na tarce, wkładamy do rondelka, dodajemy wode i lekko gotujemy aż woda zaczyna parować i masa robi się gęstsza, wtedy dodajemy przyprawy, tapioki, aby masa się związała. Następnie odstawiamy mase do przestudzenia.
  2. Bierzemy się za naszą świetną kruszonke. Dodajemy do miski mąke, proszek do pieczenia, żółtka, masło orzechowe i olej kokosowy i tworzymy kruszonke, Ciasto nie może się lepić i tworzyć w jedną całość, dlatego oleju i masła orzechowego może być plus/minus troche więcej lub mniej. Najwazniejsze, żeby uzyskać konsystencje grubszej kruszonki.
  3. Po wyrobeniu ciasta 2/3 wkruszamy ciasto w nasmarowaną olejem i mąką tortownice 24cm . Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180′ na 10 min. 1/3 kruszonki wkładamy do lodówki.
  4. Po 10 minutach wyciągamy tortownice z kruszonką, wkładamy na to masę jabłkową, ubijamy 2 białka na sztywno dodająć przy końcu ubijania ksylitolu i umieszczamy masę białkową na jabłkach. Na białko umieszczamy naszą reszte 1/3 kruszonki z lodówki i wkładamy na 30 minut do piekarnika w temperaturze 180′.

Orzechowy kruszaniec bezglutenowy z mąki z ciecierzycy z jabłkami – dodatkowe informacje

Smacznego!!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzechowo-waniliowe rożki
Następny przepis: Orzechowy likierek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode