Orzechowy kruszaniec bezglutenowy z mąki z ciecierzycy z jabłkami
Kruszaniec to ulubione ciasto wielu osób, a jego orzechowa wersja bezglutenowa przygotowana z mąki z ciecierzycy to naprawdę ciekawe urozmaicenie tradycyjnej receptury. Ciecierzyca, która jest podstawą tej wyjątkowej mąki, dodaje ciastu niezwykłego charakteru i łagodnego smaku, a stanowi także doskonałą alternatywę dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu. Orzechowy kruszaniec z dodatkiem pokrojonych jabłek po prostu rozpływa się w ustach i doskonale sprawdzi się jako deser na każdą porę roku. To wytrawne, ale jednocześnie słodkie ciasto, które jest przyjemnie chrupiące od góry, a w środku miękkie i wilgotne.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300g mąki z ciecierzycy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 3 kopiate łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- troszke ksylitolu (ilość zależna od Was, ja nie dodawałem prawie w ogóle)
- Składniki na mase jabłkową:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżeczki płaskie cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatałowej
- mniej niż pół łyżeczki kardamonu
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka tapioki (może być bułka tarta)
Orzechowy kruszaniec bezglutenowy z mąki z ciecierzycy z jabłkami – jak zrobić?
- Jabłka trzemy na tarce, wkładamy do rondelka, dodajemy wode i lekko gotujemy aż woda zaczyna parować i masa robi się gęstsza, wtedy dodajemy przyprawy, tapioki, aby masa się związała. Następnie odstawiamy mase do przestudzenia.
- Bierzemy się za naszą świetną kruszonke. Dodajemy do miski mąke, proszek do pieczenia, żółtka, masło orzechowe i olej kokosowy i tworzymy kruszonke, Ciasto nie może się lepić i tworzyć w jedną całość, dlatego oleju i masła orzechowego może być plus/minus troche więcej lub mniej. Najwazniejsze, żeby uzyskać konsystencje grubszej kruszonki.
- Po wyrobeniu ciasta 2/3 wkruszamy ciasto w nasmarowaną olejem i mąką tortownice 24cm . Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180′ na 10 min. 1/3 kruszonki wkładamy do lodówki.
- Po 10 minutach wyciągamy tortownice z kruszonką, wkładamy na to masę jabłkową, ubijamy 2 białka na sztywno dodająć przy końcu ubijania ksylitolu i umieszczamy masę białkową na jabłkach. Na białko umieszczamy naszą reszte 1/3 kruszonki z lodówki i wkładamy na 30 minut do piekarnika w temperaturze 180′.
Orzechowy kruszaniec bezglutenowy z mąki z ciecierzycy z jabłkami – dodatkowe informacje
Smacznego!!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orzechowo-waniliowe rożki
Następny przepis: Orzechowy likierek