Orzechowa krówka

Orzechowa krówka

Orzechowa krówka to jedno z tych wyjątkowych deserów, które łączą w sobie klasyczną słodycz i szczyptę orzechowej wyrafinowanej nuty. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej krówki, którzy szukają intrygującego twistu. Dodatek chrupiących orzechów to nie tylko dodatkowy smak, ale przede wszystkim ciekawa konsystencja, która doda ciastu dodatkowego uroku. Ta wersja krówki to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, zanurzona w cudownie słodkim, karmelowym sosie, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Odkryj magię orzechowej krówki i zaskocz swoich bliskich tym niebanalnym deserem, który z pewnością rozpali ich smakowite fantazje.

Składniki:

  • Spód orzechowo-czekoladowy:
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 70 g mąki
  • 30 g orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa krówkowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 przezroczysta galaretka o smaku cytrynowym
  • 2/3 puszki masy krówkowej
  • Dekoracja:
  • 250 g orzechów włoskich
  • 1/3 puszki masy krówkowej
  • 2 łyżki mleka
  • 10 krówek, pokrojonych w kostkę

Orzechowa krówka – jak zrobić?

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W garnku na małym ogniu roztopić masło i czekoladę. Zdjąć z ognia.
  2. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Następnie dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na gładką masę.
  3. Do gotowej masy dodać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, zmiksować na jednolite ciasto. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  5. Do dużej szklanej misy wsypać galaretkę i zalać 4 łyżkami wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odczekać.
  6. Serek mascarpone i dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno. Następnie dodawać po 1 łyżce masę krówkową. Całość ubijać jeszcze około 1 minuty. Gotową masę przekładamy do szklanej misy z galaretką i delikatnie mieszamy rózgą. Żeby składniki dokładnie się połączyły.
  7. Masę krówkową przekładamy na wystudzony spód. Dekorujemy orzechami włoskimi i krówkami.
    Resztę masy krówkowej przekładamy do garnka i dolewamy mleko. Całość rozpuszczamy i mieszamy żeby nie powstały grudki. Gotową masę przelawamy na ciasto. Całość chłodzimy około 4 godz.
  8. SMACZNEGO

Orzechowa krówka – dodatkowe informacje

Warto przygotować. Pięknie sie prezentuje w roli tortu urodzinowego. 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO ORZECHOWA PYCHOTA
Następny przepis: Orzechowa szarlotka z bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode