Orleańskie beignet
Z kuchni Nowego Orleanu szalenie popularne „beignet” to niewielkie, miękkie i puszyste ciasteczka, które są prawdziwym rajem dla miłośników słodyczy. Ten beignets przepis, zainspirowany stylem orleańskim, stworzy placuszki, które są delikatnie chrupiące z zewnątrz, a w środku po prostu się rozpływają. Przyprószysz je cukrem pudrem na końcu, dla subtelnej słodyczy. Odkąd to pyszne ciasto zawitało do kuchni amerykańskiej, staliśmy się absolutnie uzależnieni od jego smaku i tekstury. Właściwie nie sposób oprzeć się temu maleńkiemu kęsom więcej niż raz. Spróbuj sam i poczuj atmosferę orleańskiej kawiarenki u siebie w domu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka mleka ugotowanego (nie za ciepłego)
- 2 łyżki oleju
- 1 jajo
- 2 łyżki cukru
- 1 paczuszka suszonych drożdży
- 3 szklanki mąki (i na dosypywanie)
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
- garnek z grubym dnem lub frytownica
Orleańskie beignet – jak zrobić?
- 1. Mleko, olej, jajko i cukier dać do miski. Wymieszać i dodać drożdże. Dobrze wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąkę z solą i cynamon, dobrze zagnieść i zostawić na 45 minut, aż ciasto urośnie.
- 2. Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty. Zostawić do podrośnięcia.
- 3. Beignet smażymy na głębokim oleju jak pączki. Olej podgrzewamy, jeśli chcemy sprawdzić temperaturę, można wrzucić kawałek obranego ziemniaka. Gdy ziemniak się zarumieni jak frytka, olej jest gotowy.
- 4. Beignets smażymy na złoto z obu stron i wyjmujemy łyżką cedzakową. Kładziemy na bibułkę do odsączenia. Posypujemy obficie cukrem pudrem, albo podajemy z syropem klonowym. Smacznego.
Orleańskie beignet – dodatkowe informacje
Prawdziwe, orleańskie beignets są kwadratowe, moje wyszły lekko owalne. Można dodać gałkę muszkatałową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA-SOS POMIDOROWY
Następny przepis: ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA- PRZEPIS NA CIASTO