Orleańskie beignet

Orleańskie beignet

Z kuchni Nowego Orleanu szalenie popularne „beignet” to niewielkie, miękkie i puszyste ciasteczka, które są prawdziwym rajem dla miłośników słodyczy. Ten beignets przepis, zainspirowany stylem orleańskim, stworzy placuszki, które są delikatnie chrupiące z zewnątrz, a w środku po prostu się rozpływają. Przyprószysz je cukrem pudrem na końcu, dla subtelnej słodyczy. Odkąd to pyszne ciasto zawitało do kuchni amerykańskiej, staliśmy się absolutnie uzależnieni od jego smaku i tekstury. Właściwie nie sposób oprzeć się temu maleńkiemu kęsom więcej niż raz. Spróbuj sam i poczuj atmosferę orleańskiej kawiarenki u siebie w domu!

Składniki:

  • 1 szklanka mleka ugotowanego (nie za ciepłego)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajo
  • 2 łyżki cukru
  • 1 paczuszka suszonych drożdży
  • 3 szklanki mąki (i na dosypywanie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
  • garnek z grubym dnem lub frytownica

Orleańskie beignet – jak zrobić?

  1. 1. Mleko, olej, jajko i cukier dać do miski. Wymieszać i dodać drożdże. Dobrze wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąkę z solą i cynamon, dobrze zagnieść i zostawić na 45 minut, aż ciasto urośnie.
  2. 2. Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty. Zostawić do podrośnięcia.
  3. 3. Beignet smażymy na głębokim oleju jak pączki. Olej podgrzewamy, jeśli chcemy sprawdzić temperaturę, można wrzucić kawałek obranego ziemniaka. Gdy ziemniak się zarumieni jak frytka, olej jest gotowy.
  4. 4. Beignets smażymy na złoto z obu stron i wyjmujemy łyżką cedzakową. Kładziemy na bibułkę do odsączenia. Posypujemy obficie cukrem pudrem, albo podajemy z syropem klonowym. Smacznego.

Orleańskie beignet – dodatkowe informacje

Prawdziwe, orleańskie beignets są kwadratowe, moje wyszły lekko owalne. Można dodać gałkę muszkatałową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA-SOS POMIDOROWY
Następny przepis: ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA- PRZEPIS NA CIASTO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode