ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA- PRZEPIS NA CIASTO

ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA- PRZEPIS NA CIASTO

Każdy kto choć raz spróbował oryginalnej włoskiej pizzy, wie jak dużą rolę odgrywa tutaj ciasto. Prawdziwa pizza włoska charakteryzuje się cienkim i chrupiącym spodem, który jest jednocześnie elastyczny i delikatny. Włoski przepis na ciasto do pizzy to coś więcej niż tylko połączenie mąki, wody i drożdży. To receptura, która przetrwała próbę czasu i jest pilnie strzeżonym sekretem rodzin pizzaioli. Dzięki temu przepisowi na ciasto na pizze włoską, każdy może odtworzyć ten niepowtarzalny smak we własnej kuchni. Pochodzące prosto z serca Italii, tradycyjne ciasto na pizze, stanie się ulubionym w Twoim domu.

Składniki:

  • Na 3 pizze o średnicy 32 cm
  • 0,5 kg mąki (najlepiej typ 0)
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Oryginalna włoska pizza – przepis na ciasto – jak zrobić?

  1. 1.
    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. 2.
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencję ciasta). Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min., aż zacznie odklejać się od ręki. Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
  3. 3.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  4. 4.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą. Jeżeli będzie Ci łatwiej, wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki, których kombinacja ogranicza się jedynie do Twojej wyobraźni.
  5. 5.
    Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃. Włóż blachę z przygotowaną pizzą na dolną część piekarnika. Piecz przez 10-15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.

Porady – Dodatkowe informacje

Tradycyjna włoska pizza swój niepowtarzalny smak zawdzięcza temu, iż jest pieczona w kamiennym piecu opalanym drewnem, tak więc nasza pizza nigdy nie będzie smakować tak samo. Pomimo tego Włosi cenią sobie tą przygotowywaną w domu i bardzo często robią swoją „domową pizzę”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orleańskie beignet
Następny przepis: ORYGINALNE PESTO Z BAZYLI (PESTO alla GENOVESE)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode