Oponki z lekcji ZPT

Oponki z lekcji ZPT

Oponki z lekcji ZPT to przepis, który wprowadza nas w magiczny świat domowego pieczenia. Przepis ten, kierowany jest szczególnie do tych, którzy na co dzień korzystają z garnków zpt. Oponki te są nie tylko przepyszne, ale i proste w wykonaniu. Zawierają minimalną ilość składników, które z łatwością znajdziemy w każdym domu. To idealna propozycja na podwieczorek, czy też spotkanie w gronie najbliższych. Przygotowanie ich to czysta przyjemność, a efekt końcowy zadowoli każdego smakosza. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i odkrycia radości płynącej z domowego pieczenia.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 kg twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 kostki margaryny
  • szczypta soli

Oponki z lekcji zpt – jak zrobić?

  1. 1.

    Twaróg zmielić, margarynę roztopić, przestudzić.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać margarynę i wymieszać, dodać ocet, twaróg, mąkę z sodą i sól. Zagnieść elastyczne ciasto, wałkować na grubość 0,5cm i wycinać za pomocą szklanki i małego kieliszka oponki. Smażyć do zrumienienia na głębokim oleju lub smalcu. Osączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu. Obrócić w cukrze pudrze.

Porady – Dodatkowe informacje

Używam tylko twarogu na wagę, gotowy mielony moim zdaniem jest za mokry i oponki nie smakują już tak dobrze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oponki serowe z piekarnika
Następny przepis: Oponki z serka homogenizowanego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode