Oponki serowe z piekarnika

Oponki serowe z piekarnika

Oponki serowe z piekarnika to doskonały sposób na słodkie, domowe przekąski. Wykorzystując klasyczny przepis z bloga „Moje Wypieki”, możemy cieszyć się tymi małymi, pieczonymi w piekarniku smakołykami bez wyrzutów sumienia. Oponki te idealnie komponują się z filiżanką gorącej kawy lub herbaty, stanowiąc idealne uzupełnienie porannego śniadania lub popołudniowej przerwy. Wyjątkowy smak tych oponków zawdzięczamy dodatkowi sera, który nadaje im kremowej konsystencji i wyrazistego aromatu. Bez wątpienia, oponki serowe z piekarnika to sposób na urozmaicenie codziennego menu.

Składniki:

  • 250g serka białego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe i biała posypka

Oponki serowe z piekarnika – jak zrobić?

  1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wbijamy jajko, dodajemy żółtka, śmietanę i ser. Zagniatamy jednolite ciasto.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wycinaj krążki szklanką, a w środku dziurkę kieliszkiem. Układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 8-10 minut.
  3. Przestygnięte polewamy polewą i obsypujemy posypką lub wiórkami.

Słowa kluczowe: oponki z serem moje wypieki, oponki serowe pieczone w piekarniku, oponki moje wypieki, oponki serowe z piekarnika

Oponek serowych z piekarnika – dodatkowe informacje

Z podanych składników wyszło 14 sztuk oponki z serem moje wypieki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oponki serowe pieczone (żytnie)
Następny przepis: Oponki z lekcji ZPT

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode