Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda)

Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda)

Zapraszamy do odkrycia smaków staromodnej cukierni z przepisem na Oponki po Wiedeńsku. To specjalność kuchni austriackiej, która w pełni zaspokoi miłośników słodkości. Pyszne, puszyste pączki przypominające francuskie oponki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Składniki, z których je przygotujemy, są proste i łatwo dostępne. Czyż nie brzmi to zachęcająco? Idealne na weekendowy deser, urodziny lub przyłączenie się do karnawałowych tradycji. Z powodzeniem można je serwować również podczas różnego rodzaju podwieczorków czy spotkań z przyjaciółmi. Ta słodka niespodzianka z pewnością zadowoli wszystkich smakoszy. Zapiszcie sobie ten przepis, bo warto go mieć w swoim cukierniczym repertuarze.

Składniki:

  • (około 50 sztuk)
  • 500 ml wody
  • 150g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Lukier:
  • 200g cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda) – jak zrobić?

  1. 1.
    W rondelku zagotować wodę z masłem i solą.
    Rondel zdjąć z ognia i wsypać mąkę – energicznie mieszając drewnianą łyżką.
    Ponownie postawić na palnik i ucierać do uzyskania jednolitej masy (ciasto ma odstawać od ścianek garnuszka).
    Ostudzić.
  2. 2.
    Oponki razem z papierkami (ciastem do dołu) wrzucać na rozgrzany olej.
    Po chwili odczepiać papier (łatwo schodzi).
    Smażyć z obu stron na złoty kolor – przez około 3 minuty.
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na papierowym ręczniku).
  3. 3.
    Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papierze kółka o średnicy 6 cm.
    Papier pociąć na części (tak, aby każde kółko znajdowało się na oddzielnym kwadracie).
    Olej rozgrzać do 180°C.
  4. 4.
    W międzyczasie – arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem.
  5. 5.
    Masę utrzeć (najlepiej mikserem) z jajkami (dodając je pojedynczo).
    Na końcu dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
  6. 6.
    Składniki na lukier dokładnie rozmieszać.
    Ostudzone pączki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda) – dodatkowe informacje

Aby oponki nie chłonęły tłuszczu – olej nie może być – ani za zimny, ani za gorący. Musi go być dosyć dużo, aby pączki mogły swobodnie się na nim unosić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oponki pieczone w piekarniku
Następny przepis: Oponki serowe z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode