Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda)
Zapraszamy do odkrycia smaków staromodnej cukierni z przepisem na Oponki po Wiedeńsku. To specjalność kuchni austriackiej, która w pełni zaspokoi miłośników słodkości. Pyszne, puszyste pączki przypominające francuskie oponki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Składniki, z których je przygotujemy, są proste i łatwo dostępne. Czyż nie brzmi to zachęcająco? Idealne na weekendowy deser, urodziny lub przyłączenie się do karnawałowych tradycji. Z powodzeniem można je serwować również podczas różnego rodzaju podwieczorków czy spotkań z przyjaciółmi. Ta słodka niespodzianka z pewnością zadowoli wszystkich smakoszy. Zapiszcie sobie ten przepis, bo warto go mieć w swoim cukierniczym repertuarze.
admin
Składniki:
- (około 50 sztuk)
- 500 ml wody
- 150g masła
- 300g mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu)
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Lukier:
- 200g cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda) – jak zrobić?
-
1.
W rondelku zagotować wodę z masłem i solą.
Rondel zdjąć z ognia i wsypać mąkę – energicznie mieszając drewnianą łyżką.
Ponownie postawić na palnik i ucierać do uzyskania jednolitej masy (ciasto ma odstawać od ścianek garnuszka).
Ostudzić. -
2.
Oponki razem z papierkami (ciastem do dołu) wrzucać na rozgrzany olej.
Po chwili odczepiać papier (łatwo schodzi).
Smażyć z obu stron na złoty kolor – przez około 3 minuty.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na papierowym ręczniku). -
3.
Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papierze kółka o średnicy 6 cm.
Papier pociąć na części (tak, aby każde kółko znajdowało się na oddzielnym kwadracie).
Olej rozgrzać do 180°C. -
4.
W międzyczasie – arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem. -
5.
Masę utrzeć (najlepiej mikserem) z jajkami (dodając je pojedynczo).
Na końcu dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego. -
6.
Składniki na lukier dokładnie rozmieszać.
Ostudzone pączki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda) – dodatkowe informacje
Aby oponki nie chłonęły tłuszczu – olej nie może być – ani za zimny, ani za gorący. Musi go być dosyć dużo, aby pączki mogły swobodnie się na nim unosić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Oponki pieczone w piekarniku
Następny przepis: Oponki serowe z piekarnika