Oponki pieczone w piekarniku
Poszukując alternatywy dla tradycyjnie smażonych pączków, natrafiamy na wspaniały przepis na oponki pieczone w piekarniku. Puszyste, aromatyczne i delikatne – to są właśnie oponki pieczone. Czerpią swój niepowtarzalny smak z doskonale zharmonizowanych składników. Ich niezaprzeczalnym atutem jest łatwość wykonania – proces wypieku odbywa się w piekarniku, co czyni je zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych pączków. Przepis na oponki pieczone w piekarniku to idealny sposób na cieszenie się słodkościami bez poczucia winy. Spróbuj, a przekonasz się, że taka wersja oponków może przewyższać swoje smażone odpowiedniki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400g serka twarogowego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130g miękkiego masła
- 3-4 łyżki rozpuszczonego masła
- 1/3 szklanki cukru
Oponki pieczone w piekarniku – jak zrobić?
- 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielony ser, miękkie masło, cukier, jajka i żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto.
- 2. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na grubość 5-10mm. Szklanką wykrawamy kółka a w środku każdego z nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto dodajemy do ciasta, rozwałkowujemy ponownie i tak do wyczerpania składników.
- 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze.
Oponki pieczone w piekarniku – dodatkowe informacje
By oponki były jeszcze mniej kaloryczne, możemy zrezygnować z maczania ich w maśle i cukrze po upieczeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Oponki drożdżowe z serem
Następny przepis: Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda)