Oponki pieczone w piekarniku

Oponki pieczone w piekarniku

Poszukując alternatywy dla tradycyjnie smażonych pączków, natrafiamy na wspaniały przepis na oponki pieczone w piekarniku. Puszyste, aromatyczne i delikatne – to są właśnie oponki pieczone. Czerpią swój niepowtarzalny smak z doskonale zharmonizowanych składników. Ich niezaprzeczalnym atutem jest łatwość wykonania – proces wypieku odbywa się w piekarniku, co czyni je zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych pączków. Przepis na oponki pieczone w piekarniku to idealny sposób na cieszenie się słodkościami bez poczucia winy. Spróbuj, a przekonasz się, że taka wersja oponków może przewyższać swoje smażone odpowiedniki.

Składniki:

  • 400g serka twarogowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130g miękkiego masła
  • 3-4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/3 szklanki cukru

Oponki pieczone w piekarniku – jak zrobić?

  1. 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielony ser, miękkie masło, cukier, jajka i żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto.
  2. 2. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na grubość 5-10mm. Szklanką wykrawamy kółka a w środku każdego z nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto dodajemy do ciasta, rozwałkowujemy ponownie i tak do wyczerpania składników.
  3. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze.

Oponki pieczone w piekarniku – dodatkowe informacje

By oponki były jeszcze mniej kaloryczne, możemy zrezygnować z maczania ich w maśle i cukrze po upieczeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oponki drożdżowe z serem
Następny przepis: Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode