Opiekane ryby w zalewie octowej
Opiekane ryby w zalewie octowej to doskonały sposób na przygotowanie sielawy. Przepis ten łączy wyrazisty smak ryby z pikantnym kwasem octu. Jest to doskonałe danie na familijny obiad lub wyjątkowe okazje. Sielawa w occie ma długą tradycję w polskiej kuchni i cieszy się dużą popularnością. Dania z sielawy są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, ponieważ ta ryba zawiera dużo białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To danie to bez wątpienia kwintesencja komfortowego jedzenia i tradycyjnego gotowania, idealne dla każdego, kto pragnie skosztować autentycznej, polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- dowolna ilość całych, wypatroszonych ryb (u mnie wybrałem odrzańskie leszcze) – należy uważać na dużą ilość ości
- woda (u mnie użyłem 4 litry)
- kilka cebul
- 3/4 octu na 1 litr wody
- 3 łyżki stołowe cukru na 1 litr wody
- łyżka soli na 1 litr wody
- parę zielonych angielskich
- parę liści laurowych
- do smażenia ryb olej i mąka do obtoczenia
- sól i pieprz
Opiekane ryby w zalewie octowej – jak zrobić?
- Umyte, wypatroszone i wyłuskane rybki kroimy w dzwonki.
- Zagotowujemy wodę z krążkami cebuli, z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Na 1 litr wody dajemy 3/4 szklanki octu. Ja użyłam 4 litry wody.
- Gdy cebula będzie miękka dodajemy ocet (3/4 szklanki na 1 litr wody) i zagotowujemy całość.
- W tym czasie rybki solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące i smażymy w głębokim oleju.
- Rybki po smażeniu studzimy oraz studzimy zalewę octową. Gdy wszystko już będzie zimne to do zalewy wkładamy ryby.
Sposób przygotowania opiekanych ryb w zalewie octowej. Przepis na danie z sielawy w occie.
Opiekane ryby w zalewie octowej – dodatkowe informacje
Rybki moczące się w zalewie będą gotowe po 3-4 dniach, po tym czasie ości dopiero się przegryzają z octem i miękną 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: omlety biszkoptowe z bitą śmietaną
Następny przepis: Onion bhaji