Opiekane ryby w zalewie octowej

Opiekane ryby w zalewie octowej

Opiekane ryby w zalewie octowej to doskonały sposób na przygotowanie sielawy. Przepis ten łączy wyrazisty smak ryby z pikantnym kwasem octu. Jest to doskonałe danie na familijny obiad lub wyjątkowe okazje. Sielawa w occie ma długą tradycję w polskiej kuchni i cieszy się dużą popularnością. Dania z sielawy są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, ponieważ ta ryba zawiera dużo białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To danie to bez wątpienia kwintesencja komfortowego jedzenia i tradycyjnego gotowania, idealne dla każdego, kto pragnie skosztować autentycznej, polskiej kuchni.

Składniki:

  • dowolna ilość całych, wypatroszonych ryb (u mnie wybrałem odrzańskie leszcze) – należy uważać na dużą ilość ości
  • woda (u mnie użyłem 4 litry)
  • kilka cebul
  • 3/4 octu na 1 litr wody
  • 3 łyżki stołowe cukru na 1 litr wody
  • łyżka soli na 1 litr wody
  • parę zielonych angielskich
  • parę liści laurowych
  • do smażenia ryb olej i mąka do obtoczenia
  • sól i pieprz

Opiekane ryby w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. Umyte, wypatroszone i wyłuskane rybki kroimy w dzwonki.
  2. Zagotowujemy wodę z krążkami cebuli, z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  3. Na 1 litr wody dajemy 3/4 szklanki octu. Ja użyłam 4 litry wody.
  4. Gdy cebula będzie miękka dodajemy ocet (3/4 szklanki na 1 litr wody) i zagotowujemy całość.
  5. W tym czasie rybki solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące i smażymy w głębokim oleju.
  6. Rybki po smażeniu studzimy oraz studzimy zalewę octową. Gdy wszystko już będzie zimne to do zalewy wkładamy ryby.

Sposób przygotowania opiekanych ryb w zalewie octowej. Przepis na danie z sielawy w occie.

Opiekane ryby w zalewie octowej – dodatkowe informacje

Rybki moczące się w zalewie będą gotowe po 3-4 dniach, po tym czasie ości dopiero się przegryzają z octem i miękną 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: omlety biszkoptowe z bitą śmietaną
Następny przepis: Onion bhaji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode