Omurice

Omurice

Omurice jest poprawną odpowiedzią na pytanie: jaki da się stworzyć posiłek z resztek ryżu? Ta koreańsko-japońska kreacja to doskonałe połączenie smażonego ryżu, soczystego kurczaka, cebuli i niuansów smaku sosu sojowego oraz ketchupu. Najważniejszym elementem tego dania jest jednak jajko, które tworzy wierzchnią warstwę ombre, niczym puchowy koc otulający resztę składników. Omurice, zapewniający przyjemne doznanie smakowe i wizualne, jest szybkim i prostym daniem do przygotowania, które jednocześnie jest bardzo sycące. Z pewnością pokochają go wszyscy amatorzy dań jednogarnkowych. Wzory tworzone ketchupem na powierzchni omurice sprawiają, że posiłek ten jest nie tylko smaczny, ale i piękny.

Składniki:

  • Na dwie osoby. Farsz: jedna szklanka ryżu, dwie i pół szklanki wody, jeden ząbek czosnku, jedna średnia cebula, sześć pieczarek, jeden duży pomidor, jedna łyżka ketchupu, jedna kostka rosołowa, jeden liść laurowy, szczypta mielonego imbiru, dwieście gram mięsa mielonego drobiowego, sól.
  • Omlet: cztery jaja, dwie łyżki śmietany, sól, pieprz czarny.
  • Dodatkowo: olej, papierowy ręczniczek.

Omurice – jak zrobić?

  1. 1.
    Cebulę i pieczarki pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać mięso i czosnek, lekko podsmażyć. Dodać pieczarki, łyżkę ketchupu i pomidora. Wlać 0,5 szklanki wody i wrzucić kostkę rosołową, dodać imbir, liść laurowy i szczyptę soli. Dusić pod przykryciem, następnie odkryć i pozwolić nadmiarowi wody odparować. Wyjąć liść laurowy.
  2. 2.
    Międzyczasie przygotować ryż. 2 szklanki wody doprowadzić do wrzenia, dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę oleju. Do gotującej się wody wsypać ryż. Od czasu do czasu mieszać aby nie przywarł do garnka. Ugotowany ryż dodawać porcjami do farszu i dobrze mieszać.
  3. 3.
    2 jajka wbić do miseczki, dodać łyżkę śmietany, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie ubić widelcem. Wlać na odrobinę oleju rozgrzanego na patelni i parę razy przemieszać i uklepać widelcem. Kiedy omlet zacznie ścinać się na wierzchu, wyłączyć ogień i wyłożyć połowę farszu w owalny kształt. Boki omletu „przykleić” za pomocą łopatki do farszu, patelnię nakryć dużym talerzem i szybko odwrócić. Za pomocą papierowego ręczniczka nadać omletowi kształt. Polać ketchupem.

Omurice – dodatkowe informacje

Mięso mielone można zastąpić innym mięsem, np. piersią z kurczaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Omlet ze szpinakiem i czosnkiem
Następny przepis: Opiekane ryby w zalewie octowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode