Omlet z warzywami
Omlet z warzywami to idealny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Pyszna i sycąca propozycja, która dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz energii na cały dzień. Ten przepis to doskonałe połączenie puszystych jaj, soczystych warzyw takich jak pomidory, papryka czy szpinak oraz delikatnej mozarelli. Omlet z warzywami to także doskonały sposób na smaczne zastosowanie resztek warzyw z poprzedniego dnia, które w przeciwnym razie mogłyby zostać zmarnowane. Niewątpliwe zalety to także szybkość i łatwość przygotowania, co zdecydowanie docenią osoby ceniące sobie proste przepisy na omlety z warzywami.
admin
Składniki:
- (na 1 porcję)
- 2 duże pieczarki
- 1/4 strąka czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2-3 suszone pomidory w oleju
- 1/4 małej cukinii
- 2 średniej wielkości jaja
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Omlet z warzywami – jak zrobić?
- Wymyte i obrane pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Do zarumienionych pieczarek dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i cukinię. Całość smażyć ok. 5 min. Rozłożyć równomiernie na patelni (24 śr.).
W misce rozbić jajka, lekko ubić wlać mleko stale ubijając, dodać przesianą mąkę, posolić, delikatnie wymieszać.
Na patelnię wlać masę jajeczną. Skręcić gaz. Patelnię przykryć pokrywką. Gdy wierzchnia warstwa będzie już ścięta. Zdjąć pokrywkę, a następnie patelnię przykryć talerzem po czym przewrócić patelnię do góry nogami tak aby omlet znalazł się na talerzu.
xxxx – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Omlet z szynką, serem żółtym i pomidorem
Następny przepis: Omlet ze szpinakiem i czosnkiem