Omlet z szynką i cebulką

Omlet z szynką i cebulką

Omlet to jedno z największych klasyków kuchni, które może zaskoczyć proste, ale bardzo smakowite połączenie składników. Nasz przepis na omlet z szynką i cebulką to propozycja śniadania, które na pewno przybędzie Ci energii na resztę dnia. Wykorzystując tylko kilka podstawowych składników, jak jajka, szynka, cebula, masło, sól i pieprz, jesteś w stanie przygotować prosty, ale pełen smaku posiłek. Cebula i szynka dodają omletowi wyrazistego charakteru oraz intensywnego smaku, którym nie sposób się oprzeć. Taki omlet to doskonały start dnia, ale również świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 8-10 dag szynki
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki mleka
  • Masło
  • Sól, pieprz

Omlet z szynką i cebulką – jak zrobić?

  1. Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na maśle, po kilku minutach dorzucamy pokrojoną szynkę i podsmażamy do zarumienienia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleka, dokładnie roztrzepujemy widelcem, solimy i pieprzymy do smaku. Jajeczną masą zalewamy usmażoną cebulkę i szynkę. Patelnie przykrywamy i na niewielkim ogniu smażymy omlet tak długo, aż wierzch będzie ścięty.

Omlet z szynką i cebulką – dodatkowe informacje

Można kilka plastrów szynki podsmażyć na patelni z obu stron i przed podaniem ułożyć je na omlecie.

Omlet porem dobrze smakuje z dodatkiem sałatki z pomidorów i cebulki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Omlet z pieczarkami
Następny przepis: Omlet z szynką, serem żółtym i pomidorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode