Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami to proste i smaczne danie, które może służyć jako pełnowartościowy obiad, lekki lunch czy szybkie śniadanie. Taki sposób przygotowania jajek jest niezwykle popularny na całym świecie, a połączenie ich z pieczarkami i pomidorami to klasyczna, sprawdzona kompozycja smaków. Ten przepis jest wyjątkowo uniwersalny, gdyż można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione warzywa czy przyprawy. Prostu i skromnych składników, takich jak jajka, pieczarki czy pomidory, w rękach kreatywnego kucharza zmienia się w prawdziwe kulinarne arcydzieło.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 4 średnie pieczarki
  • 2 gałązki pietruszki
  • 1 pomidor
  • mała cebula
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • pół łyżeczki soli
  • oliwa

Omlet z pieczarkami i pomidorem – jak zrobić?

  1. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę, pomidora w plastry, pietruszkę posiekać na drobno. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Jajka wbić do miski, dodać pietruszkę oraz sól, rozkłócić. Na małej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać kilka plasterków pieczarek, chwilę smażyć. Następnie wlać jajka i ponownie ułożyć plasterki pieczarek oraz pomidora. Smażyć na małym ogniu, łyżką delikatnie odsuwać boki omletu od patelni, aby jajka się równo usmażyły. Pod koniec posypać startym żółtym serem. Omlet pozostawić na patelni do roztopienia sera.

Omlet z pieczarkami – dodatkowe informacje

Idealny na śniadanie, do tego bardzo pożywny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Omlet z płatkami owsianymi
Następny przepis: Omlet z szynką i cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode