Omlet z szynką i cebulką
Omlet to jedno z największych klasyków kuchni, które może zaskoczyć proste, ale bardzo smakowite połączenie składników. Nasz przepis na omlet z szynką i cebulką to propozycja śniadania, które na pewno przybędzie Ci energii na resztę dnia. Wykorzystując tylko kilka podstawowych składników, jak jajka, szynka, cebula, masło, sól i pieprz, jesteś w stanie przygotować prosty, ale pełen smaku posiłek. Cebula i szynka dodają omletowi wyrazistego charakteru oraz intensywnego smaku, którym nie sposób się oprzeć. Taki omlet to doskonały start dnia, ale również świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 jajka
- 8-10 dag szynki
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki mleka
- Masło
- Sól, pieprz
Omlet z szynką i cebulką – jak zrobić?
- Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na maśle, po kilku minutach dorzucamy pokrojoną szynkę i podsmażamy do zarumienienia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleka, dokładnie roztrzepujemy widelcem, solimy i pieprzymy do smaku. Jajeczną masą zalewamy usmażoną cebulkę i szynkę. Patelnie przykrywamy i na niewielkim ogniu smażymy omlet tak długo, aż wierzch będzie ścięty.
Omlet z szynką i cebulką – dodatkowe informacje
Można kilka plastrów szynki podsmażyć na patelni z obu stron i przed podaniem ułożyć je na omlecie.
Omlet porem dobrze smakuje z dodatkiem sałatki z pomidorów i cebulki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Omlet z pieczarkami
Następny przepis: Omlet z szynką, serem żółtym i pomidorem