Omlet z szynką i cebulką
Omlet to jedno z największych klasyków kuchni, które może zaskoczyć proste, ale bardzo smakowite połączenie składników. Nasz przepis na omlet z szynką i cebulką to propozycja śniadania, które na pewno przybędzie Ci energii na resztę dnia. Wykorzystując tylko kilka podstawowych składników, jak jajka, szynka, cebula, masło, sól i pieprz, jesteś w stanie przygotować prosty, ale pełen smaku posiłek. Cebula i szynka dodają omletowi wyrazistego charakteru oraz intensywnego smaku, którym nie sposób się oprzeć. Taki omlet to doskonały start dnia, ale również świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
admin
Składniki:
- 2 jajka
- 8-10 dag szynki
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki mleka
- Masło
- Sól, pieprz
Omlet z szynką i cebulką – jak zrobić?
- Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na maśle, po kilku minutach dorzucamy pokrojoną szynkę i podsmażamy do zarumienienia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleka, dokładnie roztrzepujemy widelcem, solimy i pieprzymy do smaku. Jajeczną masą zalewamy usmażoną cebulkę i szynkę. Patelnie przykrywamy i na niewielkim ogniu smażymy omlet tak długo, aż wierzch będzie ścięty.
Omlet z szynką i cebulką – dodatkowe informacje
Można kilka plastrów szynki podsmażyć na patelni z obu stron i przed podaniem ułożyć je na omlecie.
Omlet porem dobrze smakuje z dodatkiem sałatki z pomidorów i cebulki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Omlet z pieczarkami
Następny przepis: Omlet z szynką, serem żółtym i pomidorem