Omlet z kiełbasą

Omlet z kiełbasą

Czy szukasz szybkiego i sycącego śniadania? Omlet z kiełbasą jest idealnym rozwiązaniem. Ten aromatyczny, pyszny posiłek jest zarówno praktyczny, jak i elastyczny – możesz dodać do niego swoje ulubione składniki i dopasować go do swoich preferencji smakowych. Prosty w wykonaniu, omlet z kiełbasą zaspokaja okrągłe apetyty i dobrze zacząć dzień. Sycące kiełbaski, lekka i puszysta masa jajeczna – to połączenie, które zawsze sprawdzi się na śniadanie. Bez względu na to, czy jesteś wielbicielem słonych porannych przysmaków, czy szukasz szybkiego śniadania na wynos, ten omlet z kiełbasą na pewno Cię zadowoli. Czas przygotować smakowite danie!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag żółtego sera
  • 20 dag kiełbasy
  • łyżka masła
  • keczup
  • szczypiorek
  • sól

Omlet z kiełbasą – jak zrobić?

  1. Jajka myjemy i wbijamy do miski. Ciągle mieszając, wlewamy mleko i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli. Ciasto powinno być dość rzadkie, jak naleśnikowe.
  2. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Ser ścieramy na tarce. Szczypiorek myjemy i siekamy.
  3. Na patelni roztapiamy masło (uważając, by się nie zrumieniło), chochlą wlewamy część ciasta. Smażymy bez przykrycia na dużym ogniu.
  4. Gdy omlet zrumieni się z jednej strony, przewracamy go i połowę powierzchni posypujemy startym serem. Składamy na pół i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Dekorujemy kleksami keczupu i szczypiorkiem, tworząc uśmiechniętą brodatą buzię.

Omlet z kiełbasą – dodatkowe informacje

● Omlet z kiełbasą będzie pulchniejszy, jeśli najpierw białka ubijemy na sztywną pianę i dopiero wówczas dodamy do ciasta, delikatnie mieszając. Wtedy możemy zrezygnować z proszku do pieczenia.
● Omlet z kiełbasą przewracamy bardzo ostrożnie, bo łatwo można go uszkodzić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Omlet z dodatkami
Następny przepis: Omlet z maślakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode