Omlet z kiełbasą
Czy szukasz szybkiego i sycącego śniadania? Omlet z kiełbasą jest idealnym rozwiązaniem. Ten aromatyczny, pyszny posiłek jest zarówno praktyczny, jak i elastyczny – możesz dodać do niego swoje ulubione składniki i dopasować go do swoich preferencji smakowych. Prosty w wykonaniu, omlet z kiełbasą zaspokaja okrągłe apetyty i dobrze zacząć dzień. Sycące kiełbaski, lekka i puszysta masa jajeczna – to połączenie, które zawsze sprawdzi się na śniadanie. Bez względu na to, czy jesteś wielbicielem słonych porannych przysmaków, czy szukasz szybkiego śniadania na wynos, ten omlet z kiełbasą na pewno Cię zadowoli. Czas przygotować smakowite danie!
admin
Składniki:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 25 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag żółtego sera
- 20 dag kiełbasy
- łyżka masła
- keczup
- szczypiorek
- sól
Omlet z kiełbasą – jak zrobić?
- Jajka myjemy i wbijamy do miski. Ciągle mieszając, wlewamy mleko i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli. Ciasto powinno być dość rzadkie, jak naleśnikowe.
- Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Ser ścieramy na tarce. Szczypiorek myjemy i siekamy.
- Na patelni roztapiamy masło (uważając, by się nie zrumieniło), chochlą wlewamy część ciasta. Smażymy bez przykrycia na dużym ogniu.
- Gdy omlet zrumieni się z jednej strony, przewracamy go i połowę powierzchni posypujemy startym serem. Składamy na pół i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Dekorujemy kleksami keczupu i szczypiorkiem, tworząc uśmiechniętą brodatą buzię.
Omlet z kiełbasą – dodatkowe informacje
● Omlet z kiełbasą będzie pulchniejszy, jeśli najpierw białka ubijemy na sztywną pianę i dopiero wówczas dodamy do ciasta, delikatnie mieszając. Wtedy możemy zrezygnować z proszku do pieczenia.
● Omlet z kiełbasą przewracamy bardzo ostrożnie, bo łatwo można go uszkodzić.