Omlet na jabłkach
Omlet na jabłkach to oryginalne połączenie tradycyjnego dnia, któremu nadano owocowy charakter. Ten przepis to doskonała alterantywa dla standardowych śniadań, a także może stanowić propozycję na słodki obiad lub lekki deser. Delikatność omletu harmonijnie komponuje się z lekką kwasowością jabłek, tworząc tym samym połączenie, które z pewnością zadowoli podniebienia zarówno miłośników słodkich, jak i tych, którzy stawiają na bardziej wyraziste smaki. Omlet na jabłkach to przepis prosty, szybki i nie wymagający specjalistycznych umiejętności kulinarncyh. Tak przygotowany posiłek to prawdziwa uczta dla zmysłów.
admin
Składniki:
- 2 średnie jabłka
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
Omlet na jabłkach – jak zrobić?
- Jabłka kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, podlewamy wodą i słodzimy 2 łyżkami cukru, dusimy około 5 minut.
- Ubijamy 3 białka z 2 łyżkami cukru na sztywno, dodajemy śmietanę żółtka i mąkę, delikatnie łączymy. Na jabłka, w których powinien być sok, wlewamy nasze ciasto, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i smażymy około 5-10 minut. Sprawdzamy poruszając patelnią czy ciasto jest upieczone. Gotowego omleta przewracamy na talerz.
Omlet na jabłkach – dodatkowe informacje
Możemy polać jakimś słodkim sosem ale nam najlepiej smakuje taki bez dodatkowych ulepszeń.