Omlet jajeczny z dodatkami

Omlet jajeczny z dodatkami

Omlet jajeczny z dodatkami to idealny pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Klasyczna, lekkością bijąca propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ten prosty, a zarazem wykwintny przepis na omlet jajeczny z dodatkami gwarantuje idealny start dnia, dostarczając niezbędnej energii na cały poranek. Kombinacja naturalnych składników sprawi, że potrawa stanie się prawdziwym rarytasem. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, dlatego doskonale sprawdzi się nawet wtedy, gdy czas jest na wagę złota. Niezależnie od tego, czy jesteś zapalonym kuchniarzem, czy dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w kuchni, ten omlet jajeczny z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 80-100 ml mleka (lepiej mniej mleka niż więcej!)
  • sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Dodatki:
  • 400 g pieczarek
  • 2 cienkie pęczki szczypiorku
  • 1 pętko kiełbasy (można dodać wędlinę, szynkę wedle uznania)
  • ok. 200g sera żółta
  • Można dodać również kawałki pomidora, ogórka, papryki.

Omlet jajeczny z dodatkami – jak zrobić?

  1. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę lub w paski. Lekko podsmażamy. Odstawiamy na bok.
  2. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę (można podsmażyć).
  4. Szczypiorek drobno kroimy.
  5. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy.
  6. Następnie do masy dodajemy dodatki, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
  7. Na rozgrzaną patelnię wlewamy połowę masy. Co kilka minut podnosimy łopatką ścięty omlet w celu spłynięcia górnej masy na dół (aby omlet był dobrze ścięty).
  8. Po usmażeniu pierwszej strony omleta, przewracamy na drugą stronę (ja przekładam omlet na talerz, talerz przykrywam patelnią i odwracam).
  9. Dolewamy olej, smażymy kilka minut i pierwszy omlet gotowy.
  10. Z pozostałej masy smażymy drugi omlet i postępujemy w taki sam sposób jak przy pierwszym omlecie.

Smacznego 🙂

Omlet jajeczny z dodatkami – dodatkowe informacje

Duża ilość mleka spowoduje, że omlet się nie uda!!!

Omlet idealnie smakuje z ketchupem lub majonezem.

Jest to super opcja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i zmieniać lub dodawać dodatki 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Omlet chłopski
Następny przepis: Omlet japoński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode