Omlet owocowy

Omlet owocowy

Omlet owocowy to idealny pomysł na słodkie, lekkie śniadanie lub deser, który wprowadzi odrobinę słońca do każdego poranka. Inspirowany klasycznym omletem, ten wariant jest urozmaicony soczystymi i słodkimi owocami dla doskonałego balansu smaków. Dzięki nieskomplikowanym składnikom i łatwo dostępnym owocom, omlet owocowy jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych naleśników czy tostów. Przepis daje duże pole do kreatywności – do jego wykonania możemy wykorzystać praktycznie każde owoce, które mamy pod ręką. To smaczne, kolorowe danie na pewno zachwyci wszystkich członków rodziny i dostarczy energię na cały dzień.

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • mąka
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • cukier puder

Omlet owocowy – jak zrobić?

  1. Na początku przygotowujemy owoce. Umyte i obrane kroimy w plasterki. Jajka za pomocą trzepaczki rozmieszać chwilkę a następnie dodać cukier waniliowy i stopniowo mąkę w takiej ilości by ciasto nie było ani za płynne ani za gęste. Konsystencja powinna przypominać ciasto jak robione jest na racuchy. Pieczemy z obydwu stron aż omlet się zarumieni.

Omlet owocowy – dodatkowe informacje

Bardzo dobry jest gdy posmarujemy go odrobiną dżemu truskawkowego i na koniec posypiemy odrobiną cukru pudru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Omlet na jabłkach
Następny przepis: Omlet śniadaniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode