Omlet japoński
Omlet japoński to aromatyczne danie, które łączy w sobie proste składniki z elementami tradycyjnej kuchni Japonii. Wykonuje się go z jaj, szczypiorku, cebuli i innych dodatków wg gustu, jednak to właśnie sposób przygotowania i podania odróżnia go od typowego omletu. W swojej ojczyźnie jest podstawą śniadania i częstym elementem bento, czyli tradycyjnego japońskiego zestawu lunchowego. Omlet japoński to wyjątkowe danie, które zachwyci nie tylko miłośników kuchni azjatyckiej, ale i szukających nowych smaków. Przyrządzony z miłością, może być prawdziwą gratką dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 5 jajek
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki ulubionego dżemu, sosu owocowego lub cukru pudru
- opcjonalnie świeże owoce
Omlet japoński – jak zrobić?
-
1.
Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Patelnię teflonową 24 cm smarujemy łyżeczką masła. Żółtka doprawiamy szczyptą soli i roztrzepujemy widelcem. Patelnię ustawiamy na średnim gazie i po chwili wlewamy żółtka. Należy pamiętać, że gaz nie może być za mocny. -
2.
Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywno i wykładamy na ścinające się żółtka. Wygładzamy łyżką wierzch i przykrywamy omlet pokrywką. Smażymy na niewielkim ogniu przez 7-8 minut. -
3.
W czasie smażenia omleta w drugim naczyniu podgrzewamy dżem do rozpuszczenia, aby uzyskać owocowy sosik. -
4.
Omlet podważamy delikatnie łopatką i zsuwamy go na talerz. -
5.
Składamy obie połówki białkami do siebie i przekrawamy na pół. -
6.
Omlet polewamy gotowym sosem owocowym lub posypujemy cukrem pudrem.
Omlet japoński – dodatkowe informacje
Śmiało można wykorzystać świeże owoce jako dodatek i dekorację.