Omlet japoński

Omlet japoński

Omlet japoński to aromatyczne danie, które łączy w sobie proste składniki z elementami tradycyjnej kuchni Japonii. Wykonuje się go z jaj, szczypiorku, cebuli i innych dodatków wg gustu, jednak to właśnie sposób przygotowania i podania odróżnia go od typowego omletu. W swojej ojczyźnie jest podstawą śniadania i częstym elementem bento, czyli tradycyjnego japońskiego zestawu lunchowego. Omlet japoński to wyjątkowe danie, które zachwyci nie tylko miłośników kuchni azjatyckiej, ale i szukających nowych smaków. Przyrządzony z miłością, może być prawdziwą gratką dla podniebienia.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki ulubionego dżemu, sosu owocowego lub cukru pudru
  • opcjonalnie świeże owoce

Omlet japoński – jak zrobić?

  1. Omlet japoński. 1.
    Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Patelnię teflonową 24 cm smarujemy łyżeczką masła. Żółtka doprawiamy szczyptą soli i roztrzepujemy widelcem. Patelnię ustawiamy na średnim gazie i po chwili wlewamy żółtka. Należy pamiętać, że gaz nie może być za mocny.
  2. Omlet japoński. 2.
    Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywno i wykładamy na ścinające się żółtka. Wygładzamy łyżką wierzch i przykrywamy omlet pokrywką. Smażymy na niewielkim ogniu przez 7-8 minut.
  3. Omlet japoński. 3.
    W czasie smażenia omleta w drugim naczyniu podgrzewamy dżem do rozpuszczenia, aby uzyskać owocowy sosik.
  4. Omlet japoński. 4.
    Omlet podważamy delikatnie łopatką i zsuwamy go na talerz.
  5. Omlet japoński. 5.
    Składamy obie połówki białkami do siebie i przekrawamy na pół.
  6. Omlet japoński. 6.
    Omlet polewamy gotowym sosem owocowym lub posypujemy cukrem pudrem.

Omlet japoński – dodatkowe informacje

Śmiało można wykorzystać świeże owoce jako dodatek i dekorację.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Omlet jajeczny z dodatkami
Następny przepis: Omlet owocowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode