Okrasa z pstrąga
Smakowity pstrąg jest jedną z najzdrowszych ryb do spożycia, bogaty w białko, witaminy i niezbędne kwasy tłuszczowe. Są one szczególnie popularne wśród osób dbających o zdrowy styl życia. Prezentowany przepis na Okrasę z pstrąga jest doskonałym przykładem dania, które jest nie tylko smaczne, ale także pożywne. Starannie dobrane składniki doprowadzą do stworzenia pełnego smaku dania, które podbije niejedno podniebienie. Wzbogacony w aromatyczne przyprawy, pstrąg w formie okrasy to posiłek, który sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas spotkań towarzyskich. Ciesz się wyjątkowym smakiem pstrąga w nowym ujęciu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 świeże pstrągi
- 1 mała czerwona cebulka
- 150 g masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz
Okrasa z pstrąga – jak zrobić?
- Ryby umyć, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy ryby ostygną, oddzielić mięso od skóry i wybrać ości. Mięso porwać na drobne kawałeczki.
- 40 g masła rozpuścić na patelni i smażyć do zrumienienia. Pozostałe masło utrzeć mikserem do białości. Cebulę drobno posiekać. Do masła dodać pstrąga, śmietanę, cebulkę, doprawić solą, pieprzem. Utrzeć, pod koniec dodając rozpuszczone, zrumienione masło. Wstawić do lodówki, do zastygnięcia.
Okrasa z pstrąga – dodatkowe informacje
najlepiej smakuje z domowym chlebem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Okrasa czyli po kaszubsku obona
Następny przepis: Olej z oregano