OGÓRKI KISZONE NA ZIMĘ DO ZUPY OGÓRKOWEJ

OGÓRKI KISZONE NA ZIMĘ DO ZUPY OGÓRKOWEJ

Zimowe wieczory umilają ciepłe, domowe posiłki, a jednym z nieodłącznych elementów rodzimej, polskiej kuchni jest zupa ogórkowa. Ten smaczny rosół z charakterystycznym kwasem i unikalnym smakiem, to prawdziwe remedium na zimno. Jednak, aby móc cieszyć się jego smakiem w zimowe miesiące, niezbędne jest kiszenie ogórków. Świeże ogórki kiszone specjalnie na zupę to klucz do sukcesu każdej zupy ogórkowej, dlatego też dzielimy się z wami przepisem na ogórki kiszone na zupę. Przygotowanie ich na zapas gwarantuje pyszną zupę przez całą zimę. Warto spróbować i skosztować czegoś tak tradycyjnego.

Składniki:

  • 5 kilogramów ogórków
  • 5 łyżek soli
  • 2 pęczki zielonego koperku
  • 2 główki czosnku
  • 1 duży kawałek chrzanu

Ogórki kiszone na zimę do zupy ogórkowej – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyć zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zmielić na tarce do warzyw. Wymieszać z solą, czosnkiem pokrojonym w kawałki i posiekanym koperkiem.
  2. Wkładać do słoików razem z wytworzonym sokiem.
  3. Do każdego słoika włożyć długie kawałki 2-3 chrzany.
  4. Słoiki typu twist przykryć folią spożywczą i zakręcić. Pozostawić 4 dni w ciepłym miejscu, następnie przenieść do piwnicy.

OGÓRKI KISZONE NA ZIMĘ DO ZUPY OGÓRKOWEJ – Dodatkowe informacje

Można ich używać do różnego rodzaju sałatek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki kanapkowe z curry
Następny przepis: Ogórki kiszone małosolne w/g Bożenki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode