odrywany chlebek cynamonowy

odrywany chlebek cynamonowy

Odrywany chlebek cynamonowy to pyszna i przekonująca propozycja na słodkie śniadanie, przekąskę albo nawet deser. Skusisz się na to połączenie miękkiego, puszystego ciasta z apetycznym aromatem cynamonu, podkreślonego przez delikatną słodkość? Choć może wydawać się skomplikowany, ten przepis jest prostszy w wykonaniu niż myślisz. Składniki są powszechnie dostępne, a efekt końcowy warty każdego minut spędzonego w kuchni. Ten aromatyczny chlebek cynamonowy, kiedy tylko go upieczesz, przykuwa uwagę swoim zapachem i smakiem. Zapraszam do eksploracji tego słodkiego przepisu.

Składniki:

  • ciasto:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 7 gramów suchych drożdży lub 25 gramów świeżych
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 60 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • mazidło:
  • 35 – 40 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • 6 łyżek cukru (może też być brązowy)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Odrywany chlebek cynamonowy – jak zrobić?

  1. Drożdże przesiać z mąką, cukrem, solą, dodać tłuszcz, jaja, mleko, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia objętości w omączonej misce ( u mnie na kaloryferze rosło tylko 35 minut). Cukier wymieszać w miseczce z cynamonem. Następnie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×50 cm. Posmarować rozpuszczonym masłem po całości, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  2. Następnie płat ciasta pokroić wszerz na 6 równych kawałków.
  3. Potem nasze pasy poukładać jeden na drugim, stroną z cukrem do góry.
  4. Potem ciasto pokroić na 6 równych kawałków.
  5. W natłuszczonej masłem foremce o wymiarach 10×25 układać nasze kwadraciki jeden obok drugiego, zapomniałam pstryknąć zdjęcia, więc daję już upieczone. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 – 35 minut.

odrywany chlebek cynamonowy – dodatkowe informacje

Jeśli zauważymy, że ciasto nam się za bardzo z góry przypieka, przykryjmy je folią aluminiową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Odlotowe skrzydełka KFC
Następny przepis: Odwrócone ciasto mocno pomarańczowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode