Odlotowe skrzydełka KFC

Odlotowe skrzydełka KFC

Zapraszam was na kulinarną podróż do świata oryginalnych i pysznych smaków amerykańskiego fast-foodu. Przedstawiam przepis na odlotowe skrzydełka KFC, które dumą mogą konkurować z oryginalnym przepisem z Kentucky Fried Chicken. Ta przekąska z pewnością zachwyci wszystkich miłośników chrupiącego kurczaka. Na liście składników znajdziecie między innymi skrzydełka z frytkownicy, które są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również szybkie i łatwe do przygotowania. Skrzydełka są idealne na wieczorny relaks, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny weekend. Ta amerykańska przekąska dostarcza niepowtarzalnych doznań kulinar, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • Główne składniki:
  • 70 dag skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Ciasto naleśnikowe do namaczania:
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (może być również zwykły czarny zmielony pieprz)
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • Panierka:
  • mąka pszenna do panierowania (przesiana, 1,5 szklanki)
  • Dodatkowe składniki
  • olej do smażenia

Odlotowe skrzydełka kfc – jak zrobić?

  1. Skrzydełka umyć, obciąć lotki ze wszystkich skrzydełek.
    Mięso panierować przyprawami (według uznania) a także solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne.
  2. Ciasto naleśnikowe do namaczania. Do miski wbić jajko, dodać sól pieprz cayenne (bądź zwykły), paprykę oraz mąkę i mleko. Użyć blendera lub miksera do zmiksowania, masa musi być jednolita. Obtoczyć wcześniej przygotowane skrzydełka tak, aby każdy był dokładnie pokryty mieszanką.
  3. Następnie przesiać 1,5 szklanki mąki. Obtaczać namoczone ciastem naleśnikowym skrzydełka.
  4. Ostatnim etapem jest rozgrzanie oleju do temperatury 180*C. Można smażyć zarówno na patelni (na głębokim oleju) jak i we frytkownicy. Smażyć ok. 10 minut na średnim ogniu. Skrzydełka są gotowe kiedy przybiorą złocisty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.

xxxx – dodatkowe informacje

Można podawać z ziemniaczkami lub frytkami.
Polecam dodatki: sos czosnkowy i słodko-kwaśny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ODCHUDZONE SPAGHETTI BOLOGNESE Z KURCZAKIEM
Następny przepis: odrywany chlebek cynamonowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode