Odlotowe skrzydełka KFC
Zapraszam was na kulinarną podróż do świata oryginalnych i pysznych smaków amerykańskiego fast-foodu. Przedstawiam przepis na odlotowe skrzydełka KFC, które dumą mogą konkurować z oryginalnym przepisem z Kentucky Fried Chicken. Ta przekąska z pewnością zachwyci wszystkich miłośników chrupiącego kurczaka. Na liście składników znajdziecie między innymi skrzydełka z frytkownicy, które są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również szybkie i łatwe do przygotowania. Skrzydełka są idealne na wieczorny relaks, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny weekend. Ta amerykańska przekąska dostarcza niepowtarzalnych doznań kulinar, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Główne składniki:
 - 70 dag skrzydełek z kurczaka
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu)
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - Ciasto naleśnikowe do namaczania:
 - 1 jajko
 - 1/3 łyżeczki soli
 - 1 łyżeczka pieprzu cayenne (może być również zwykły czarny zmielony pieprz)
 - 2 łyżki słodkiej papryki
 - 1 łyżka ostrej papryki
 - 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 1/3 szklanki mleka
 - Panierka:
 - mąka pszenna do panierowania (przesiana, 1,5 szklanki)
 - Dodatkowe składniki
 - olej do smażenia
 
Odlotowe skrzydełka kfc – jak zrobić?
- Skrzydełka umyć, obciąć lotki ze wszystkich skrzydełek.
Mięso panierować przyprawami (według uznania) a także solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. - Ciasto naleśnikowe do namaczania. Do miski wbić jajko, dodać sól pieprz cayenne (bądź zwykły), paprykę oraz mąkę i mleko. Użyć blendera lub miksera do zmiksowania, masa musi być jednolita. Obtoczyć wcześniej przygotowane skrzydełka tak, aby każdy był dokładnie pokryty mieszanką.
 - Następnie przesiać 1,5 szklanki mąki. Obtaczać namoczone ciastem naleśnikowym skrzydełka.
 - Ostatnim etapem jest rozgrzanie oleju do temperatury 180*C. Można smażyć zarówno na patelni (na głębokim oleju) jak i we frytkownicy. Smażyć ok. 10 minut na średnim ogniu. Skrzydełka są gotowe kiedy przybiorą złocisty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
 
xxxx – dodatkowe informacje
Można podawać z ziemniaczkami lub frytkami.
Polecam dodatki: sos czosnkowy i słodko-kwaśny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ODCHUDZONE SPAGHETTI BOLOGNESE Z KURCZAKIEM
Następny przepis: odrywany chlebek cynamonowy





