Oczy carycy
Przedstawiamy przepis na wyjątkowe ciasto „Oczy Carycy”, które zachwyca swoją wytwornością i niezwykłym smakiem. Ten klasyczny deser jest prawdziwie królewski, z delikatnym kremem i orzechowym aromatem. Swój niepowtarzalny wygląd zawdzięcza okrągłym, soczystym wiśniom na wierzchu, które przypominają oczy carycy. Właśnie stąd wzięła się jego nazwa. Bez wątpienia to ciasto zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych deserów, jak i tych, którzy szukają oryginalnych wypieków. Doskonałe na specjalne okazje lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi wysiłek. Już teraz zapraszamy do spróbowania!
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto oczy carycy:
- Ciasto jasne:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju
- Ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
- Krem budyniowy:
- 1 3/4 szklanki mleka
- budyń śmietankowy bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 1 kostka miękkiego masła
- Dodatkowo:
- 2 galaretki (ja dałam agrestowe) + 2 łyżki cukru
- paczka okrągłych biszkoptów 180 g
- Napar: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru
- 1 polewa czekoladowa
- 3 łyżki krokantu czyli pokruszonych i podprażonych orzechów
Oczy carycy – jak zrobić?
- Oczy carycy – przepis na wyjątkowe okazje
Na początek należy przygotować ciasto jasne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. - Następnie przychodzi czas na przygotowanie ciasta ciemnego. Aby to zrobić należy żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i wlać olej. Wszystkie składniki należy wymieszać. Następnie blaszkę o wymiarze 33 x 23 cm należy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Całość należy przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Biszkopt na ciasto oczy carycy należy wystudzić.
- Krem na placek oczy carycy:
Budyń trzeba ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. Masę budyniową należy wystudzić. Następnie budyń należy utrzeć z miękkim masłem. Kopiastą łyżkę kawy należy zaparzyć w 1/2 szklance wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Galaretki agrestowe należy rozpuścić w pół litra wrzątki, dodając cukier. Krem na ciasto oczy carycy należy pozostawić do wystudzenia i stężenia. - Wystudzone ciasto na oczy carycy należy przekroić na dwa placki. Na jednym biszkopcie trzeba wyłożyć połowę kremu. Następnie krem należy ułożyć na biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty trzeba wyłożyć mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).
- Na galaretkę trzeba wyłożyć resztę kremu. Ciasto oczy carycy należy przykryć drugim plackiem. Na koniec ciasto oko carycy trzeba polać polewą czekoladową i posypać krokantem. Na koniec ciasto oczy carycy należy schłodzić w lodówce.
Porady – dodatkowe informacje
Ciasto oczy carycy może być przygotowane z różnymi galaretkami. Najlepiej sprawdza się galaretka cytrynowa, wiśniowa i pomarańczowa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Obiadowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek
Następny przepis: Ocet z jabłek i gruszek