OBAZDA -bawarskie smarowidlo do chleba i precli
Uwielbiany przez mieszkańców Bawarii, obazda to kremowa pasta do smarowania chleba, obfitująca w autentyczne, intensywne smaki. Idealne połączenie dojrzałego sera camembert, masła, cebuli i piwa tworzy niepowtarzalny smak, który zdobi stoły nie tylko w tradycyjnych niemieckich pubach, ale także na rodzinnym obiedzie, spotkaniu ze znajomymi czy pięknie zastawionym pikniku. Obazda przepis jest prosty, ale wynikowy produkt jest niezwykle kuszący, idealny do chleba czy precli. Połączenie te zapewniają niezapomniane doznania kulinarne na każdej okazji. Jeśli szukasz czegoś nowego, to obazda na pewno przypadnie Ci do gustu. Spróbuj go, nie pożałujesz!
admin
Składniki:
- 250 g sera camembert
- 150 g serka kremowego (typu Philadelphia)
- 100 g masła
- 1 cebula (u mnie czerwona, ponieważ jest łagodniejsza)
- sol, pieprz, papryka słodka do smaku
Obazda – bawarskie smarowidło do chleba i precli – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło, camembert i serek kremowy muszą być miękkie.
- Camemberta kroimy na malutkie kawałki.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Camembert, serek kremowy, oraz masło przekładamy do miseczki i mieszamy widelcem, tak aby się składniki dokładnie ze sobą połączyły. Można również wykonać tę czynność dłonią.
- Dodajemy cebulę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
- Odstawiamy na około 30 minut w temperaturze pokojowej, aby składniki dobrze przeszły smakiem.
- Na Bawarii tradycyjnie się podaje z dużymi preclami i zimnym piwem.
Słowa kluczowe: obazda przepis, obazda
OBAZDA – dodatkowe informacje
Dodatkowo można pokroić małą czerwoną cebulę w krążki i nakładać na smarowidło.
Naprawdę warto spróbować.