Nutella z kaszy jaglanej

Nutella z kaszy jaglanej

Przedstawiamy przepis na pyszną i zdrową alternatywę dla popularnej Nutelli. Nutella z kaszy jaglanej to propozycja dla osób, które chcą zjeść coś słodkiego, ale zarazem zdrowego. To doskonałe połączenie prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Ten dżem na bazie kaszy jaglanej to nie tylko źródło błonnika, ale także cennych witamin i minerałów. Doskonały na śniadanie lub jako dodatek do deserów. Dzięki temu przepisowi, zyskasz smaczny i pełnowartościowy deser, bez konieczności sięgania po gotowe, często przetworzone produkty. Przekonaj się jak łatwo możesz zrobić zdrową Nutellę w swoim domu.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mleka w proszku

Nutella z kaszy jaglanej – jak zrobić?

  1. Kaszę podgrzać w garnku, następnie zalać 2 szklankami wrzątku (uwaga, u mnie powstał gejzer), lekko posolić, przykryć i gotować pod przykryciem około 15 minut. Odstawić na bok na 15 minut pod przykryciem, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zimną kaszę wraz z resztą składników zmiksować na gładki krem. Przełożyć do słoiczka.

xxxx – dodatkowe informacje

Do nutelli z kaszy jaglanej możemy dodać 1 łyżkę soku z cytryny lub pomarańczy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Nutella
Następny przepis: NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode