Nutella z kaszy jaglanej
Przedstawiamy przepis na pyszną i zdrową alternatywę dla popularnej Nutelli. Nutella z kaszy jaglanej to propozycja dla osób, które chcą zjeść coś słodkiego, ale zarazem zdrowego. To doskonałe połączenie prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Ten dżem na bazie kaszy jaglanej to nie tylko źródło błonnika, ale także cennych witamin i minerałów. Doskonały na śniadanie lub jako dodatek do deserów. Dzięki temu przepisowi, zyskasz smaczny i pełnowartościowy deser, bez konieczności sięgania po gotowe, często przetworzone produkty. Przekonaj się jak łatwo możesz zrobić zdrową Nutellę w swoim domu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mleka w proszku
Nutella z kaszy jaglanej – jak zrobić?
- Kaszę podgrzać w garnku, następnie zalać 2 szklankami wrzątku (uwaga, u mnie powstał gejzer), lekko posolić, przykryć i gotować pod przykryciem około 15 minut. Odstawić na bok na 15 minut pod przykryciem, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zimną kaszę wraz z resztą składników zmiksować na gładki krem. Przełożyć do słoiczka.
xxxx – dodatkowe informacje
Do nutelli z kaszy jaglanej możemy dodać 1 łyżkę soku z cytryny lub pomarańczy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Nutella
Następny przepis: NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY