Nutella biała z jabłek
Dlaczego nie spróbować czegoś nowego i pysznego, jak biała nutella z jabłek? Ten kremowo-gładki smarowidło to połączenie słodkiej, kremowej białej nutelli i soczystych, kwaśnych jabłek. Cukierki, które są w nim używane, dodają mu szczególnego smaku frykasy, z przepięknym aromatem jabłek. Idealne do smarowania na tosty, ciasta lub po prostu do jedzenia na surowo. Biała Nutella z dodatkiem świeżych jabłek jest idealna dla tych, którzy szukają alternatywy dla typowych, czekoladowych smaków. Jeśli lubisz eksperymentować z jedzeniem i szukasz nowych smaków na co dzień, ten przepis na pewno Cię zainteresuje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2,5 kg jabłek
- 8 tabliczek białej czekolady
- 400 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Nutella biała z jabłek – jak zrobić?
- Jabłka obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze części. Na dno rondla wlewamy odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy na średnim ogniu około 60 minut. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Następnie przy pomocy blendera miksujemy jabłka na gładki mus. Dodajemy pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę. Mieszając, podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Gotową, gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiczki pasteryzujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Jeśli słoiki z nutellą są zimne, pasteryzację wydłużamy o 10 minut. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
* waga po obraniu
Notes:
- czas pasteryzacji zależy również od wielkości słoików. Ja nutellę zamykałam w słoikach 300 ml
- nutella świetnie nadaje się do naleśników, ciast, deserów, pancakes’ów, pieczywa czy bułek maślanych.
Porady – Nutella biała z jabłek
* Najlepsze odmiany jabłek na przetwory to: Cortland, Szara reneta, Jonathan, Antonówka zwykła, Szampion.
** Pasta bądź też ekstrakt z wanilii dostępny jest w wielu sklepach wysyłkowych z żywnością. Można również dostać w każdym większym supermarkecie. W ostateczności można zastąpić 2 opakowaniami cukru wanilinowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY
Następny przepis: Oatmeal porridge (Brytyjska owsianka)