Nuggetsy z kurczaka w piwnej panierce

Nuggetsy z kurczaka w piwnej panierce

Chcesz odkryć coś wyjątkowo smacznego i nowego? Spróbuj nuggetsów z kurczaka w piwnej panierce – to połączenie z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Te chrupiące, złociste skwery stanowią idealne danie na spotkanie ze znajomymi, obiad z rodziną, czy po prostu szybką przekąskę w ciągu dnia. Do ich przygotowania potrzebujesz niewiele składników, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Cię swoją delikatnością i intensywnym smakiem. Piwna panierka dodaje nuggetsom niepowtarzalnego charakteru i sprawia, że są one niezwykle chrupiące. Przekonaj się sam!

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę, dowolnie przyprawione
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki dowolnego piwa
  • olej do głębokiego smażenia

Nuggetsy z kurczaka w piwnej panierce – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto dokładnie zmiksować. W razie potrzeby rozrzedzić piwem lub zagęścić mąką. Ciasto ma być gęstsze od naleśnikowego.
  2. Każdy z kawałków kurczaka zanurzać dokładnie w cieście, lekko odsączyć z nadmiaru ciasta (najłatwiej robi się to szczypcami) i smażyć w dobrze rozgrzanej olejowej kąpieli na złoty kolor, w razie potrzeby obracając.
  3. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawać natychmiast.

Nuggetsy z kurczaka w piwnej panierce – dodatkowe informacje

Nuggetsy z kurczaka w piwnej panierce najlepiej smakują z surówką coleslaw lub jakąkolwiek inną i frytkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nuggetsy z kurczaka jak z McDonald's
Następny przepis: Nuggetsy podobne do McDonald's

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode