Nuggetsy podobne do McDonald’s
Jeśli jesteś miłośnikiem słynnych nuggetsów z McDonald’s, ale marzy Ci się możliwość ich przygotowania w domowym zaciszu, ten przepis jest dla Ciebie. Przygotowaliśmy wariant tej popularnej przekąski, który smakiem i konsystencją przypomina oryginalne nuggetsy z kultowej sieci fast food. Wersja domowa ma tę przewagę, że wiesz dokładnie, co dodajesz do składników – to zdrowsza alternatywa dla osób ceniących wysoką jakość produktów. Odkryj, jak przygotować smaczne i chrupiące nuggetsy z mięsa kurczaka, które zachwycą każdego miłośnika fast food’ów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 kromka chleba
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (np. Gęsty z Bakoma)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka soli, pieprz czarny
- Ciasto:
- 2 jajka
- 2 – 3 łyżki mąki pszennej
- ½ – 1 łyżeczki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
- Panierka:
- 4- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 – 5 łyżek płatków kukurydzianych
- czosnek granulowany, słodka papryka
- (panierki czasem robię więcej)
- olej do smażenia
Nuggetsy podobne do McDonald’s – jak zrobić?
- Filety z kurczaka płuczemy i kroimy w kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Chleb rwiemy lub kroimy w mniejsze kawałki i w miseczce smarujemy jogurtem. Odstawiamy na około 15 min.
- Następnie pokrojonego kurczaka oraz namoczone pieczywo mielę w maszynce do mięsa. Wszystko mieszam, dodaję bułkę tartą.
- W dwóch osobnych głębokich talerzach robię oddzielnie ciasto i panierkę.
- Wszystkie składniki ciasta mieszam i blenduję, aby uzyskać gładką masę.
- Płatki kukurydziane rozdrabniam wałkiem i następnie wszystkie składniki mieszam.
- Na patelni rozgrzewam olej.
- Z masy mięsnej formuje nieduże kotleciki, które następnie obtaczam w panierce, potem w cieście i ponownie w panierce.
- Wykładam je na rozgrzany olej i smażę na złoty kolor z obydwu stron.
- Usmażone kotleciki przed podaniem odsączam na ręczniku papierowym.
Słowa kluczowe: nuggetsy z McDonald’s
Nuggetsy podobne do McDonald’s – dodatkowe informacje
Należy uważać na to, aby olej nie był zbyt rozgrzany, bo panierka wtedy szybko zacznie się palić, a mięso pozostanie surowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nuggetsy z kurczaka w piwnej panierce
Następny przepis: Ciasto Nutella