Nugat

Nugat

Pascal to marka znaną z produkcji najwyższej jakości słodyczy, w tym niebiańskiego nugatu. Dziś pragniemy podzielić się z Wami przepisem na ten delikatny, śmietankowy wyrób cukierniczy, który jest nieodłącznym elementem wielu pysznych deserów. Składniki nie są trudne do zdobycia, a proces przygotowania, chociaż wymaga cierpliwości, jest wyjątkowo satysfakcjonujący. Nugat jest doskonałym dodatkiem do ciast, lodów, a nawet jako samodzielny deser. Bez względu na to, czy jesteś cukiernikiem czy amatorem, ten przepis na nugat pascala na pewno przyniesie słodką radość Tobie i Twoim bliskim.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 2 duże paczki herbatników
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych słonych
  • smażona skórka pomarańczowa
  • 2 łyżki kakao
  • 2 wafle

Nugat – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Do większego garnka dać jajka i cukier. Ubijać na malutkim ogniu aż masa zgęstnieje.
    Dodać pokrojoną margarynę i gdy się roztopi zdjąć z ognia.
    Dodać połamane drobno herbatniki, orzechy, skórkę oraz kakao. Dobrze wymieszać i wyłożyć na wafel, a drugim przykryć.
    Zawinąć w folię, obciążyć i dać do lodówki. Gdy stężeje można się delektować.

Nugat – dodatkowe informacje

Dodanie orzechów ziemnych i skórki pomarańczowej bardzo wzbogaca nugat. Można też dodać rodzynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszny krem czekoladowy
Następny przepis: Pyszny szpinak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode