Nugat
Pascal to marka znaną z produkcji najwyższej jakości słodyczy, w tym niebiańskiego nugatu. Dziś pragniemy podzielić się z Wami przepisem na ten delikatny, śmietankowy wyrób cukierniczy, który jest nieodłącznym elementem wielu pysznych deserów. Składniki nie są trudne do zdobycia, a proces przygotowania, chociaż wymaga cierpliwości, jest wyjątkowo satysfakcjonujący. Nugat jest doskonałym dodatkiem do ciast, lodów, a nawet jako samodzielny deser. Bez względu na to, czy jesteś cukiernikiem czy amatorem, ten przepis na nugat pascala na pewno przyniesie słodką radość Tobie i Twoim bliskim.
admin
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
- 2 duże paczki herbatników
- 1/2 szklanki orzechów ziemnych słonych
- smażona skórka pomarańczowa
- 2 łyżki kakao
- 2 wafle
Nugat – jak zrobić? Sposób przygotowania:
-
Do większego garnka dać jajka i cukier. Ubijać na malutkim ogniu aż masa zgęstnieje.
Dodać pokrojoną margarynę i gdy się roztopi zdjąć z ognia.
Dodać połamane drobno herbatniki, orzechy, skórkę oraz kakao. Dobrze wymieszać i wyłożyć na wafel, a drugim przykryć.
Zawinąć w folię, obciążyć i dać do lodówki. Gdy stężeje można się delektować.
Nugat – dodatkowe informacje
Dodanie orzechów ziemnych i skórki pomarańczowej bardzo wzbogaca nugat. Można też dodać rodzynki.