NOODLE Z KURCZAKIEM I PAK CHOI

NOODLE Z KURCZAKIEM I PAK CHOI

Pragniesz spróbować czegoś nowego i oryginalnego, nie straszny Ci eksperyment kulinarny? Przedstawiamy oryginalny przepis na potrawę z dalekiego Wschodu: Noodle z kurczakiem i pak choi. Ta azjatycka receptura to prawdziwy rarytas dla miłośników orientalnych smaków. Pak choi, coraz bardziej popularne zielone warzywo w Polsce, doda potrawie nie tylko charakterystycznego, lekko gorzkawego smaku, ale też zachwycającej soczystości. Kompozycję dosłownie „podkręca” kurczak – mięso, które znakomicie komponuje się z azjatyckimi przyprawami. To połączenie da Ci nie tylko niepowtarzalne walory smakowe, ale także dostarczy organizmowi mnóstwo niezbędnych składników odżywczych.

Składniki:

  • 150 g makaronu pszennego chow mein
  • 3-4 liście kapusty pak choi
  • 2 dymki
  • 1 filet z kurczaka
  • Olej
  • Płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 12 orzechów nerkowca
  • 2 łyżki świeżego imbiru (startego na dużych oczkach)
  • sól
  • biały pieprz
  • ostra papryka
  • curry
  • Do sosu:
  • 4 łyżki wody
  • 2,5 łyżki sosu ostrygowego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu ryżowego

Noodle z kurczakiem i pak choi – jak zrobić?

  1. 1.

    Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce. Rozgrzewamy Wok bądź patelnie z olejem. Orzechy nerkowca lekko podsmażyć, dodajemy imbir i cebulę, smażymy do miękkości cebuli. Całość odłożyć do miseczki. W tym samym woku bądź patelni podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę lub paseczki (wcześniej mięso oczyszczamy, kroimy i oprószamy mąką ziemniaczaną). Doprawiamy carry, pieprzem białym, papryką ostrą i solą. Do podsmażonego w woku (patelni) kurczaka dodajemy z miseczki wcześniej przygotowaną cebulkę z orzechami i imbirem. Całość smażymy przez minutę. Kapustki pak choi kroimy (każdą kroimy na 4 części) i dodajemy do kurczaka, całość smażymy przez 4 minuty, a po tym czasie zalewamy danie wcześniej przygotowanym sosem. Całość mieszamy, smażymy jeszcze około 2 minut. Doprawiamy solą, pieprzem białym według uznania.

NOODLE Z KURCZAKIEM I PAK CHOI – dodatkowe informacje

Danie na talerzu można ozdobić czarnym sezamem, czarnuszka bądź szczypiorkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Norweska zupa rybna z łososiem i krewetkami
Następny przepis: Norweskie bułeczki cynamonowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode