NOODLE Z KURCZAKIEM I PAK CHOI
Składniki:
- 150 g makaronu pszennego chow mein
- 3-4 liście kapusty pak choi
- 2 dymki
- 1 filet z kurczaka
- Olej
- Płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 12 orzechów nerkowca
- 2 łyżki świeżego imbiru (startego na dużych oczkach)
- sól
- biały pieprz
- ostra papryka
- curry
- Do sosu:
- 4 łyżki wody
- 2,5 łyżki sosu ostrygowego
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki octu ryżowego
Noodle z kurczakiem i pak choi – jak zrobić?
-
1.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce. Rozgrzewamy Wok bądź patelnie z olejem. Orzechy nerkowca lekko podsmażyć, dodajemy imbir i cebulę, smażymy do miękkości cebuli. Całość odłożyć do miseczki. W tym samym woku bądź patelni podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę lub paseczki (wcześniej mięso oczyszczamy, kroimy i oprószamy mąką ziemniaczaną). Doprawiamy carry, pieprzem białym, papryką ostrą i solą. Do podsmażonego w woku (patelni) kurczaka dodajemy z miseczki wcześniej przygotowaną cebulkę z orzechami i imbirem. Całość smażymy przez minutę. Kapustki pak choi kroimy (każdą kroimy na 4 części) i dodajemy do kurczaka, całość smażymy przez 4 minuty, a po tym czasie zalewamy danie wcześniej przygotowanym sosem. Całość mieszamy, smażymy jeszcze około 2 minut. Doprawiamy solą, pieprzem białym według uznania.
NOODLE Z KURCZAKIEM I PAK CHOI – dodatkowe informacje
Danie na talerzu można ozdobić czarnym sezamem, czarnuszka bądź szczypiorkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Norweska zupa rybna z łososiem i krewetkami
Następny przepis: Norweskie bułeczki cynamonowe