Noodle w pudle
Zapewne większość z was dobrze zna pyszne „noodle w pudle” dostępne w wielu restauracjach w całej Polsce. To właśnie ten przepis podsuwam teraz. Jest to danie kuchni street food, które zdobyło powszechną popularność dzięki swojej prostocie i niebywałych możliwościom smakowym. W wielu miastach, takich jak Ursynów, Wrocław czy Warszawa, mamy możliwość skosztowania różnorodnych wersji tego dania. Noodle w pudle składa się z makaronu i przeróżnych dodatków wedle indywidualnego gustu. Idealne na szybki obiad, na ciepło i na zimno. Wypróbuj swój własny noodle w pudle!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ugotowany makaron lub makaron do woka
- Ugotowane warzywa: marchew, kalafior
- Pół kiełbaski
- Pół puszki kukurydzy
- Mleko i masło
- Łyżka przecieru pomidorowego (mały pomidor obrany ze skórki i zblendowany)
- Sól, pieprz, wędzona papryka, zioła prowansalskie lub przyprawy wg uznania
Noodle w pudle – jak zrobić?
-
1.
Rozpuszczamy odrobinę masełka na patelni i wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbaskę.
-
2.
Do przysmażonej kiełbaski wrzucamy pokrojone w półplastry marchew i rozdrobniony kalafior i kukurydzę. Mieszamy. Podlewamy małymi ilościami mleka. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawiamy.
-
3.
Pozostawiamy do zagotowania się sosu własnego i podajemy.
Noodle w pudle – dodatkowe informacje
Mleko można zastąpić wodą, przecierem pomidorowym lub pokrojonym pomidorem lub odrobiną passaty. Dla urozmaicenia dania zamiast widelca można podać chińskie pałeczki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną
Następny przepis: NOODLE Z KURCZAKIEM I PAK CHOI